2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Harcos istennő miatt szállt partra Aeneas

2007. május 3. 12:00

Szenzációsnak szánt bejelentéssel álltak elő az olasz régészek: szerintük ugyanis sikerrel azonosították azt a helyet, ahol Aeneas első alkalommal lépett Itália földjére.

Ekkor láttuk meg laposan, távoli hegyek alján,
Ködleni Ítaliát. Első, ki rivallja, Achátés:
"Ítalia!" s zúg: "Ítalia!" a vidám had is erre.
Nagy vegyítő-vödröt vesz elő hát, megkoszorúzza
Édesapám, Anchísés és borral telitöltvén
Esd az egekhez a tat tetején---...
És e kívánt fuvalom felkelt, új révbe futottunk,
Várhegye ormán jól látszott a Minervai Templom.
(Ford.: Lakatos István)
A félsziget Albániához eső legközelebbi pontja manapság arról nevezetes, hogy ott az olasz partiőrség folytat szakadatlan küzdelmet a balkáni bevándorlók ellen. Lecce tartomány Castro városa azonban hamarosan sokkal nevezetesebb dologról lehet majd híres: a Lecce-i Egyetem régészei ugyanis felfedezték, hogy a 15. századi falakkal övezett modern város egy olyan kikötő romjaira épült rá, ahová a mítikus ködbe vesző Aeneas megérkezhetetett.

Az Aeneis szerint a kalandor Tróját annak pusztulásakor hagyta el, és nyugat felé hajózva keresett új otthont, majd megtalálta az új Tróját, amelyből később Róma városa is kinőtt. Az eposz harmadik énekében Vergilius - sok szállal az Odüsszeiához kötve - írta meg az Itáliába való utazást, majd azt is, amikor Aeneas és társai megpillantották új birodalmuk partjait, ahol a költő szerint Minerva temploma köszöntötte az utazókat.

A régészek szerint ez a szövegrészlet jelenti a kulcsot a helyszín azonosításához. Francesco d'Andria, az egyetem régészeti tanszékének vezetője szerint Castro városában ugyanis egy nemrég befejezett ásatás Minerva templomát tárta fel, amely tökéletesen megfelel a költő leírásának. A templom romjai között megtalálták az istennő szobrának maradványait, és sok vasfegyver is előkerült, amelyet áldozatként hoztak ide. A régészek szerint mindez arra utal, hogy a templomban egy harcos istennőt imádtak.

Aeneas első megérkezését azonban nem Vergilius, hanem Stesichorus örökítette meg, i.e. 600 körül. Az utókornak azonban csak az i.e. 19-ben elhunyt költő műve maradt meg, aki a munkával a római államnak szeretett volna nemzeti eposzt kovácsolni.

Bár a régészek további vizsgálatokat sürgetnek, Castro polgármestere már meglátta a felfedezésben rejlő idegenforgalmi lehetőséget, és a települést Castrum Minervae névre szeretné átkereszteltetni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár