2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műemléktáblák mutatják a jövőt

2007. április 18. 11:00

A műemléki világnap alkalmából szerdán civil fórumot tartanak a Parlamentben, szakmai elismeréseket adnak át, és újabb, műemléki védettséget jelző táblákat helyeznek el országszerte.

A világnap középpontjában az idén a műemlékvédelem és a civil társadalom kapcsolata, a műemlékvédelem területén működő civil szervezetek és a hivatalos műemlékvédők, intézmények közötti együttműködési lehetőségek és formák fejlesztése áll. A civil fórum keretében a résztvevők sikeres örökségőrző programokkal ismerkedhetnek meg. Az esettanulmányokat követő nyílt vita után a jelenlévők nyilatkozatban foglalják össze a szakemberek, a döntéshozók, a hatóságok és a tulajdonosok legfontosabb teendőit.

A világnap alkalmából Hiller István oktatási és kulturális miniszter adja át a Forster Gyula- és a Schönvisner István-díjakat a műemlékvédelem és a régészet területén kifejtett munkáért. Átadják a Dercsényi Dezső-sajtódíjat, továbbá az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság - a műemlékvédelmi világszervezet magyar tagozata - által alapított, az év legsikeresebb műemléki helyreállításait jutalmazó ICOMOS-díjakat, valamint a leginkább sorsukra hagyott műemlékek tulajdonosainak, kezelőinek odaítélt Citrom-díjakat is.

Műemléki védettséget kap

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára "Műemlék"-táblát helyez el a VII. kerületi, Dob utca 19. szám alatti, újonnan védettséget kapott épületen. A klasszicista lakóház egyik karakteres épülete a volt pesti zsidónegyednek és jelentős építészettörténeti értéket képvisel. A ma álló épületet Hild József tervezte. A tábla elhelyezése a volt pesti zsidónegyed védelmét is jelképezi, ahol ebben az évben a KÖH számos más épületre is kihelyezi a táblát.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban szerdán baráti találkozót tartanak fogadóórával és a gyűjtemények bemutatásával. A rendezvény kiegészítő programjaként csütörtökre "ICOMOS-sétát" szerveznek a Margitszigeten.

Az ünnep magyarországi programjának fővédnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki április 20-22. között Szlovákiába látogat. A házelnök Varga Kálmán, a KÖH elnöke kíséretében felkeresi az elmúlt években magyar állami támogatással felújított műemlékeket. Szili Katalin megtekinti a középkori bencés templomot Deákiban, a füleki várat, Berzétén az árpádkori templomot, a szepsi tájházat, és Abaújszinán a középkori templomot. Találkozik a települések vezetőivel és azokkal a közösségekkel, amelyekkel a műemléki helyreállítások alkalmával a KÖH együttműködik.

A műemléki világnapot az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte. Április 18-án különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, különösen azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár