2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Térségfejlesztéshez vezet a magyar Versailles felújítása

2007. április 6. 08:45

A fertődi Esterházy-kastély kulturális-turisztikai fejlesztését célzó program megvalósításáról tartottak eszmecserét a helyszínen.

Csányi Éva, a Műemlékek Állami Gondnokságának igazgatója az MTI-nek elmondta: a kastélyfejlesztés mellett, mintegy ráerősítve arra, térségfejlesztési projekteket szeretnének `gerjeszteni`. A `magyar Versailles` fejlesztése és rehabilitációja ma már csak ilyen komplex keretek között képzelhető el - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a tényleges felújításhoz szükséges forrásokat ők próbálják előteremteni, míg például az egyik szárnyat elfoglaló középiskola kiköltöztetése más célprojektek keretében történhet meg. Mint mondta, ugyancsak más forrásból lehet finanszírozni az elkerülő utak létrehozását, s a kastélypark felújítását is a természet- és környezetvédelmi alapok terhére kell megvalósítani.

Az igazgató felidézte: a Műemlékek Állami Gondnoksága az Esterházy-kastélyt 2001-ben vette át a Nyugat-magyarországi Egyetemtől, azóta a rekonstrukciós munkálatok során több mint egymilliárd forintot "építettek be".

Egy gombafertőzés miatt szinte teljesen ki kellett cserélni a tető faszerkezetét . A díszudvarban 60 centiméter szintsüllyesztést hajtottak végre az idők során lerakódott, a falak vizesedését okozó rétegek eltávolításával, s elkészült az épület elülső homlokzata is - sorolta. Az idei szezonra kész lesz a díszterem, a 2007-2013-as időszakban, a 2009-es Haydn-évfordulóra pedig a zeneszerző előtt tisztelegve szeretnének egy interaktív kiállítást létrehozni, új enteriőrben. Mindemellett szeretnék befejezni körben a teljes homlokzat-felújítást, és a környező, egykor a kastélyhoz tartozó épületek visszakapcsolását.

Csányi Éva szerint körülbelül 8 milliárd forintra tudnának projektet szervezni, de igényeiket mindig a valós lehetőségekhez igazítják. Azt pedig, hogy mennyi pénzt sikerül az európai uniós alapokból lehívni, egyelőre senki nem tudja megítélni. Azt mindenesetre biztatónak nevezte, hogy Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium gazdasági és fejlesztési szakállamtitkára, aki szintén jelen volt a rendezvényen, megígérte, pályázataikhoz a tárca biztosítja majd az önrészt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár