2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Portugálok előzték meg Cook kapitányt Ausztráliában

2007. március 21. 11:00

Cook kapitány Botany-öbölbeli partralépése az ausztrál történelem egyik legmeghatározóbb pillanata, ám egy új könyv szerint nem ő volt az első európai a kontinensen.

A kontinens felfedezésével kapcsolatban egész mostanáig az az elmélet tűnt megdönthetetlennek, hogy Cookot holland navigátorok előzték meg, akik hajói a kontinens nyugati partjain futottak zátonyra, és Batavia - a mai Dzsakarta - közelében alapítottak kolóniát az 1600-as évek elején. Peter Trickett történész és újságíró azonban Beyond Capricorn (Túl a Baktérítőn) című, hamarosan megjelenő könyvében egy új elmélettel állt elő. Szerinte ugyanis a portugál hajósok már 250 évvel Cook utazása előtt felfedezték és feltérképezték Ausztráliát és Új-Zélandot.

250 évvel előzték meg őket

Trickett nyolc évvel ezelőtt bukkant egy portfolióra, amely a Vallard Atlas reprodukcióit rejtette. Az atlasz képei a 16. század eleji ismert világot mutatják be, és a portugál leírások alapján francia kartográfusok által készített térképeket a kutatók a kaliforniai Huntington Egyetem széfjéből kapták meg vizsgálatra. A szakemberek ekkor azt fedezték fel, hogy az egyiken ábrázolt partvonal kísértetiesen hasonlít Queensland partjaira, ám zavaróan hatott, hogy az ábrázolás egy ponton furcsa szögben elfordult.

Trickett a térképek áttanulmányozása után állt elő elméletével: a francia térképészek szerinte rosszul másolták le a mintául szolgáló portugál térképeket. Egy számítógépes szakértő bevonásával a térképet virtuálisan újra kettévágták, és az alsó felét 90 fokkal elforgatták. Ekkor legnagyobb döbbenetükre kirajzolódott előttük Ausztrália keleti partjának szinte tökéletes partvonala. A kutató az ABC Radionak elmondta: "tudom, nagyon nehéz ezt elhinni. A térképek azonban bemutatják Ausztrália egész keleti partját, virtuálisan az egész nyugatit és a déli part egy nagy részét".

A térképet a könyv szerint Christopher de Mendonca portugál hajós feljegyzései és hajónaplói alapján rajzolták, aki Malaccából, a mai Malajziából indult útnak, hogy megkeresse Marco Polo legendás aranyvárosát. Titkos küldetése során jutott el Ausztrália északi partjaira, majd végighajózott a keleti mentén, és végül megkerülte a kontinenst. A térképeket azért tartották titokban, mert a portugálok szerették volna kiaknázni a felfedezést, és a spanyolokkal való versengésben egy ilyen felfedezés döntő jelentőségű lehetett volna.

Ausztrália meghódítását végül csak azért nem hajtották végre, mert nem volt hozzá elég emberük és forrásuk, majd később, a spanyol korona uralma alatt mindez feledésbe merült. Trickett szerint elméletét az az 1976-ban talált mérőón is alátámasztja, amelyet Queenslandhez közel egy halász talált, és amely a vizsgálatok szerint portugál vagy francia gyártmány az 1500-as évek elejéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár