2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépítik az Esterházyak pálmaházát Tatán

2007. január 16. 17:00

Rendezvényházat és konferenciaközpontot alakítanak ki Tatán abban az épületben, melyet még az Esterházy család építtetett pálmáinak teleltetésére - mondta el az MTI-nek a létesítmény leendő vezetője.

"Március végéig eredeti formájában állítják helyre a századelőn épült pálmaházat. A beruházás 336 millió forintos Regionális Operatív Program támogatással valósul meg"
- tette hozzá Gyimesi Krisztina. A tatai műemlékek hasznosítására létrehozott Kristály Kht. a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében nyert vissza nem térítendő támogatást a korhű felújításra.

A pálmaház az 1787-ben épült tatai Angolkertben található, mely az ország legnagyobb épített parkjainak egyike. Az 5-6 méteres belmagasságú teret egy 12 méter magas kupola koronázta. Az Esterházyak előbb itt teleltették kevésbé hidegtűrő növényeiket, majd az Angolkertet felkereső pesti polgárok felfrissülését szolgáló kioszkot alakítottak ki a pálmaházból.

A szocializmus éveiben ifjúsági szálló lett az épületből, a férőhelyek növelése érdekében a belső teret födémmel osztották ketté. Később a létesítmény éveken át romos állapotban volt.

Az átadás után egy csaknem 200 főt befogadó rendezvényház nyitja meg kapuit a pálmaházban, mely alkalmas lesz konferenciák, fogadások, kamaraszínházi előadások, zenei esték megtartására is. A létesítményben kiállításon mutatják be az Angolkert történetét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár