2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kicsomagolták az Esterházy-kincseket

2006. december 6. 08:00

Megkezdődött az ausztriai fraknói vár kincstárából érkezett Esterházy-ritkaságok kicsomagolása az Iparművészeti Múzeumban kedden Budapesten.

A Magyarországon és Ausztriában őrzött kincsekből december 13-án nyílik kiállítás az intézményben. Az Esterházy hercegek európai összehasonlításban is kiemelkedően értékes kincstárának 22 darabja hétfőn este érkezett a múzeumba speciális dobozokban. A gyűjtemény több darabját Magyarországon először láthatja majd a közönség. Takács Imre, a múzeum főigazgatója elmondta: a kiállítás különlegességét az adja, hogy - bár csak néhány hónapra - újra egyesíti az 1919-ben és 1920-ban kettészakított gyűjteményt, melynek darabajait Budapesten és Fraknón, az Esterházy család várában őrizték.

Öt évszázad műalkotásai a herceg Esterházyak kincstárából - 15-19. század 

A 131 darabos kollekció közül hat nagyméretű képmás érkezett Ausztriából. Az egészalakos képeken az Esterházy-család tagjait örökítették meg. Emellett további 16 ötvösművet kölcsönöz a tárlatra a fraknói vár kincstára. A kiállítás Budapesten őrzött darabjai az Iparművészeti Múzeum restaurátorainak keze nyomán újultak meg. A múzeumban kedden a sajtó képviselői előtt csomagolták ki azt a speciális ládában szállított, 1652-ben készített festményt, amely a 15 éves Esterházy Pál és a 9 éves Esterházy Orsolya kézfogóját ábrázolja.

A múzeum restaurátorai kicsomagolták azt a Bacchus-figurás aranyozott ezüst díszkocsit is, amelynek figurái egy mechanikus szerkezet segítségével mozgásba hozhatóak. Ezt a míves kincset Magyarországon őrzött párjával együtt láthatja majd a közönség. Bemutatták azt a XVII. századi, egzotikus struccmadarat ábrázoló asztaldíszt is, amelynek magját egy igazi strucctojás képezi. A kincsek Fraknó várában vélhetően Esterházy Pál asztalát díszíthették egykoron.

A dúsgazdag arisztokrata diplomata család kincseit felvonultató kiállításon csillogó ötvösműveket, ékszereket és díszfegyvereket, ékes kelméket - többségükben előkelő főúri viseleteket -, továbbá nagyméretű képmásokat láthat a közönség. A kiállított művek többsége a 16-17. században készült, barokk és manierista mesterek munkája.

Szilágyi András, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a műtárgyak biztosítási értéke több százezer eurót tesz ki. Az Esterházy-gyűjtemény Magyarországon őrzött kincsei az 1949-es leletmentés után kerültek a múzeumba, sérülten, a budai Tárnok utcai Esterházy-palota lebombázott romjai alól. A tárgyak helyreállítása az 1950-es években kezdődött meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár