2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: művészet
1287 találat
[1]

Akhilleusz és Hektór küzdelmét ábrázoló római mozaikra bukkantak Angliában

[2021.11.26. 15:50] Hírek

A trójai háború egyik leghíresebb csatáját ábrázoló római kori mozaikra bukkantak egy földműves földjén az északkelet-angliai Rutland grófságban.

[2]

Rekordot döntött Maurer Dóra installációja

[2021.11.22. 12:28] Hírek

Maurer Dóra 3-ból 5 című installációja 31 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria szombat esti háború utáni és kortárs műveket felvonultató árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol nem sokkal kevesebbet 30 milliót adtak Bak Imre Sávok I. című képéért.

[3]

A meztelenség diszkrét bája – Az idősebb Cranach látomásai 

[2021.11.21. 08:20] Hírek

A XVI. század második feléből ismert források számos nyilvános fürdőről számolnak be. Egy orvos fennmaradt irataiból tudjuk, hogy a Svájcban található Baden városában is működött egy „Bürgerbad” – nyilvános vagy polgári fürdő. E dokumentum szerint a fürdő harminc láb hosszú és huszonnégy láb széles volt – vagyis tíz méterszer több mint hét méter –, így akár száz ember elfért benne. A medence fedetlen volt, a szabad ég alatt fürdőzhettek az arra vágyók, méghozzá ingyen. A doktor beszámolója szerint szombatonként tömegesen érkeztek a városi és környékbeli férfiak és nők, akik együtt, egymás társaságát keresve és élvezve fürdőztek.

[4]

Különböző módon ihlette meg a későbbi korok nagy művészeit Nagy Sándor alakja

[2021.11.17. 14:00] Hírek

Kevés történelmi személyiség alakja ihlette meg annyiszor a művészeket az elmúlt évezredek során, mint Nagy Sándoré. Ábrázolták dicsőséges hősként, gőgös hadúrként és a művészetek pártfogójaként, előfordult, hogy szőke, göndör hajkoronával, vagy egyenesen nőies vonásokkal festették meg.

[5]

A Városligetben ugrott be a váltóáramú dinamó ötlete Teslának

[2021.11.15. 14:52] Hírek

Az elmúlt kétszáz évben számos ismert személy fordult meg a Városligetben: összeállításunkban most azok kerültek kiválasztásra, akik egy esemény kapcsán összeforrtak a Liget gazdag történetével: így elevenedik meg a vezénylő Liszt Ferenc vagy Nikola Tesla legendás porba rajzolt terve.

[6]

A Visszautasítottak Szalonjából indult hódító útjára a színeivel lázadó festő, Claude Monet

[2021.11.14. 12:55] Hírek

181 éve, 1840. november 14-én született Claude Monet francia festő, a francia impresszionisták kiemelkedő alakja. Művészete maradéktalanul megvalósítja az impresszionizmus elveit, képei tárgyak helyett színeket és megvilágítási helyzeteket ábrázolnak.

[7]

Falra fel! – több mint 150 történelmi plakát várja az érdeklődőket az egykori Tungsram-házban

[2021.11.11. 11:51] Hírek

Új helyszínen, 150-nél is több tételből álló 20. századi plakátkülönlegességekkel várja az érdeklődőket a Plakátfiú blog és a Múzeum Antikvárium közös árverése, a hatodik alkalommal megrendezendő Falra fel! plakátaukció Budapesten.

[8]

Végéhez közeledik az „Éjjeli őrjárat hadművelet”

[2021.11.04. 15:47] Hírek

A festmény nagy átvizsgálásának utolsó szakaszába jutva a képet egy különleges állványra helyezték, hogy a kutatók a legújabb technikákkal vizsgálhassák meg a kép hátoldalát és a legalsó festékrétegeket.

[9]

26 négyzetméternyi történelem – Benczúr Gyula: Budavár visszavétele

[2021.10.31. 08:03] Hírek

Első ránézésre lassú hömpölygésként tárul fel előttünk a közel 26 négyzetméternyi vászon, amelyre Benczúr Gyula, a „festőfejedelem” Budavár töröktől való visszafoglalását festette. Hullámot vetnek a drapériák – a földön fekvő tetemeken és a fejek fölé magasodó zászlórudakon –, hullámzanak a győztes és vesztes seregekben harcoló katonák csoportjai, és lassan pulzál a lovak testének tömege – némelyik fejét leszegve hátrahőköl, némelyik ugrásra készen feszülten figyel, némelyik pedig megindul előre.

[10]

Ismét hajdani pompájában látható a Közel-Kelet legnagyobb mozaikpadlója

[2021.10.29. 10:04] Hírek

Hosszú évekig tartó restaurálás után látogathatóvá tették a világ egyik legnagyobb, két kosárlabdapályányi mozaikpadlóját a Jordán folyó nyugati partján fekvő Jerikóban.

[11]

A pillanat maradandóságát kutatják a szereplők Watteau utolsó képén

[2021.10.23. 12:18] Hírek

A rokokóról talán mindenkinek leginkább a könnyedség, a játékosság, a finom, néhol már-már finomkodó elegancia, az élet örömeinek az élvezete jut eszébe. A XVIII. század eleji francia arisztokrácia könnyed életvitelének stiláris „körítéseként” született meg ez a stílus, amely határozottan szembefordult a barokk szigorával, kötöttségeivel. Jean-Antoine Watteau a kagylóról elnevezett korstílus egyik legelső és legismertebb képviselője, akinek művészetére – bármily meglepő is – éppen a barokk festészet flamand óriása, Pieter Paul Rubens volt a legnagyobb hatással. Ő volt ugyanis az, aki elsőként lehelt életet az 1600-as évek végére már fáradt és sápadt barokk művészetbe, a naturalizmus felé fordulva könnyedebbé, kevésbé klasszikussá téve a korábbiakat.

[12]

Rekordot döntött Vaszary San Remo című képe

[2021.10.19. 08:48] Hírek

Megdöntötte az eddigi életműrekordot Vaszary János San Remo című festményének 160 millió forintos leütési ára a Virág Judit Galéria 67. őszi árverésén vasárnap este a Budapest Kongresszusi Központban, ahol Aba-Novák, Munkácsy Mihály és Kádár Béla alkotásai is magas áron keltek el.

[13]

Reneszánsz böngészők mesterei: Hieronymus Bosch és idősebb Pieter Bruegel

[2021.10.16. 13:48] Hírek

A kisgyermekesek között talán már senkit sem találunk, aki ne ismerné a „böngészőket”. Susanne Rotraut Berner téli, tavaszi, nyári, őszi és éjszakai böngészője a magyar gyermekkönyvek illusztrátorait is megihlette: ma már budapesti böngészőtől kezdve meseböngészőkön át mindenféle kötetekkel találkozhatunk. A böngésző műfajának lényege, hogy a többnyire nagy méretű, vastag kartonlapra nyomtatott képeken egyetlen betűt sem találunk. Annál több azonban a böngészni való részlet. Valahányszor újranyitjuk a könyvet, és újra szemre vesszük a látottakat, mindig találkozunk olyan részlettel, amely addig elkerülte a figyelmünket.

[14]

Óriási összegekért találtak gazdára a Kieselbach Galéria műtárgyai

[2021.10.13. 19:04] Hírek

Dénes Valéria Rózsaszín virágok című csendélete száztíz millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria hétfőn este Budapesten tartott őszi árverésén, de magas áron ütötték le Uitz Béla, Berény Róbert és Duray Tibor alkotásait is.

[15]

Egy egész kiállítást szentelnek van Gogh korai remekművének

[2021.10.11. 16:12] Hírek

Öten ülnek egy kis konyhában a vacsoraasztal körül. Az arcok durvák, torzak, a kezek göcsörtösek. Minden sötét és komor. A burgonyaevők Vincent van Gogh (1853–1890) holland festőművész egyik első mesterműve. Első alkalommal szentel kiállítást az amszterdami Van Gogh Múzeum kizárólag ennek a korai alkotásnak.

[16]

Az örök fiatalság tekint ránk Renoir remekművéről

[2021.10.09. 13:45] Hírek

Egy forró nyári délelőtt. Szinte érezni a levegő remegését, hallani a bogarak zsizsegését, ismerős a jóleső kábultság, amely egy kiadós villásreggeli és a hozzátartozó bor elfogyasztása után lesz úrrá rajtunk. Kellemes lebegés és bágyadtság, ahogy szétfolyik a nyári nap, még inkább akkor, ha azt jó társaságban evéssel és ivással töltjük. Az asztalon gyümölcsöstál, borosüvegek. Az asztal körül jól öltözött férfiak és decens nők társalognak, kutyájukat édesgetik, vagy éppen csak elméláznak, legeltetik szemüket a környező tájon. Életük gondtalan, felhőtlen, szabad. A festő a baráti társaság tagjaként van jelen, a festmény pillanatfelvétel közelről, így mi is belekerülünk a terasz zsibongásába, forgatagába, a csapat kellős közepébe.

[17]

Bánó Endre grafikusművész retró plakátjai láthatók Budapesten

[2021.10.07. 11:14] Hírek

Ma, csütörtökön nyílik meg Bánó Endre grafikusművész retró plakátkiállítása, a képzőművész alkotásait a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában tekinthetik meg az érdeklődők - tájékoztatta a galéria az MTI-t.

[18]

Kína a kortárs művészeti forgalom központjává vált

[2021.10.05. 17:22] Hírek

Rekordmagasságba szárnyalt és elérte a 2,7 milliárd dollárt (829 milliárd forintot) a kortárs művészeti árverések bevétele a 2020-2021-es pénzügyi évben. A kiemelkedő bevételben komoly része volt a digitális hitelesítésnek – írta hétfőn az Artprice vállalat éves jelentésében.

[19]

Az első világháborúban tüzérként, a másodikban művészként vett részt Moholy-Nagy László

[2021.10.03. 07:45] Hírek

Különleges művészi szobrait az angol vámtisztek bombának hitték, neve a világban mindenhol nyelvtörővel ért fel, ezért inkább „Holy Mahagony”-ként hívták.  A második világháború során tükrök és fények segítségével tüntette volna el az amerikai városokat az ellenséges repülőgépek elől. A XX. század talán legnagyobb hatású és legizgalmasabb életű magyar képzőművésze bár úttörő szerepet játszott a tárgytervezés legújabb kori történetében, hazájában a nevét csak évtizedekkel halála után ismerte meg igazán a nagyközönség. Az utókor azonban gondoskodott róla, hogy a 126 éve született Moholy-Nagy László felejthetetlenné váljon: 2006 óta az ő nevét viseli a nagy múltú budapesti Művészeti Egyetem, ahonnan a világ talán legismertebb tárgya, a mára igazi popkulturális ikonná vált Rubik-kocka is elindult.

[20]

A legendás divattervező, Rotschild Klára életéről készül film a Nemzeti Filmintézet támogatásával

[2021.09.30. 13:37] Hírek

A gyártási támogatást további három televíziós filmtervnek is megítélték, Brenner Jánosról sorozat, míg a Vígszínház 125 éves történetéről, illetve az Országház és a Kossuth tér megújulásáról dokumentumfilm készül.

[21]

Rejtélyes halálesetek a tudomány és a művészet világából

[2021.09.23. 10:28] Hírek

Sajnos úgy tűnik, hogy a szeánszok iránt egykor élénken érdeklődő Harry Houdini egyelőre nem tudja kinyitni a túlvilág kapuját őrző lakatot. Pedig ha egyszer sikerülne neki, akkor a szabadulóművész végre elmesélhetné, hogy pontosan miért is távozott az élők sorából. A zseniális vagy különlegesen szórakoztató teljesítményt létrehozó neves emberek (és esetenként hozzátartozóik) halála ugyanis folyamatosan lázban tartja a közvéleményt, és különösen így van ez akkor, amikor – ahogy Houdini esetében is – a halál bizarr, hátborzongatóan sorsszerűnek tűnő vagy némileg homályos körülmények között következett be.

[22]

Újabb műtárgyakkal gazdagodik a párizsi Picasso Múzeum

[2021.09.21. 11:50] Hírek

Picasso kilenc alkotását Franciaországnak adományozta a művész lánya, Maya Ruiz-Picasso. A művek 2022-ben kerülnek a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményébe – jelentette be hétfőn Roselyne Bachelot kulturális miniszter.

[23]

A fájdalom festőnője – Frida Kahlo rögös útja a halálig

[2021.09.19. 08:52] Hírek

A XX. század egyik legegyedibb művészének élete sorscsapások sorozata volt. Frida Kahlót testileg betegségek és balesetek gyötörték, lelkét pedig az ezekből következő csalódások. Nyugalmat otthonaiban sem talált, előbb szülei, utóbb saját feszültségekkel teli házassága miatt. 

[24]

Hat évtized után becsomagolták a párizsi Diadalívet Christo tervei alapján

[2021.09.14. 10:59] Hírek

Teljesül a bolgár származású concept-art művész, Christo álma: elkészült a tervei alapján a párizsi Diadalív becsomagolása hétfőn.

[25]

Válogatott Dante-kincsek láthatók a Petőfi Irodalmi Múzeumban

[2021.09.14. 10:26] Hírek

Danténak a magyar irodalomban és képzőművészetben megjelenő hatásait mutatja be a Silány időből az örökkévalóba című kamarakiállítás, amely kedden nyílik Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban az itáliai mester halálának 700. évfordulója alkalmából.

[26]

Minden idők legdrágább képregénye lett a Pókember első kalandja

[2021.09.10. 10:51] Hírek

Rekordáron kelt el egy Pókember-képregény az Egyesült Államokban: a lapért, amelyben először mutatkozott be a szuperhős, 3,6 millió dollárt (egymilliárd forintot) fizettek.

[27]

A világon egyedülálló kutatható archívummal egészült ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könyvtára

[2021.09.10. 10:27] Hírek

Moholy-Nagy kutatószobával bővült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Könyvtára.

[28]

Nem csak a modern amerikai képzőművészetnek, de a női alkotóknak is teret nyitott Georgia O'Keeffe

[2021.09.04. 13:46] Hírek

Kevés embert szeretett, azokat is utálta. Bár nem igen mondták róla, e szarkasztikus kijelentés akár Georgia O’Keeffe-ről is elhangozhatott volna. Az 1900-as évek amerikai modernizmusának idolja ugyanis módfelett excentrikus teremtés volt.

[29]

Michelangelo 160 centiméter magas lehetett a cipőinek elemzése alapján

[2021.08.30. 11:31] Hírek

Michelangelo Buonarroti reneszánsz géniusz két cipőjét megvizsgálva olasz tudósok megállapították, hogy a művész 160 centiméter magas lehetett.

[30]

10 történelmi híresség bizarr szokása

[2021.08.20. 13:02] Hírek

[31]

Éppen azért tanult művésznek Leonardo da Vinci, mert törvénytelen gyermek volt

[2021.08.18. 15:26] Hírek

A reneszánsz humanista eszményképe, az újkor egyik legnagyobb polihisztora, a képzőművészet több területén maradandót alkotó mester – sokféleképpen le lehet írni minden idők egyik legünnepeltebb, széles körben tisztelt alkotó elméjét, Leonardo da Vincit.

[32]

Meghosszabbították az Iparművészeti Múzeum Dresszkód: szecesszió című kiállítását

[2021.08.16. 16:16] Hírek

Egy hónappal meghosszabbították az Iparművészeti Múzeum Dresszkód: szecesszió című divattörténeti kiállítását, az eredetileg vasárnapig tartó tárlat a nagy érdeklődés miatt szeptember 12-ig látható a Ráth György-villában – tudatta az Iparművészeti Múzeum az MTI-vel.

[33]

1964-ben formabontó festmények tűntek fel a göteborgi kiállításon, kiderült, hogy egy csimpánz festette őket

[2021.08.15. 08:45] Hírek

Hallottak már Pierre Brassau-ról, a neves festőről? Ha esetleg nem, ne rohanjanak azonnal a legközelebbi könyvesboltba művészettörténeti szakkönyveket vásárolni, Pierre Brassau ugyanis nem létezett. A történelem egyik legfrappánsabb átverése egy svéd újságíróhoz köthető.

[34]

Felfújható tankokkal, hangszórókkal és sok füsttel támadt a II. világháború amerikai szellemhadserege

[2021.08.13. 08:11] Hírek

Az Egyesült Államok hadserege a második világháborúban felállított egy nagy mobilitású egységet, melynek kizárólagos feladata volt a multimédiás diverziók keltése rövid időn belül – ez volt a 23. Főhadiszállás Különleges Csapatai nevű alakulat.

[35]

A világ legrégebbi, több mint 800 éves festett üvegablakai lehetnek a canterburyi katedrálisban

[2021.07.30. 10:50] Hírek

A világ legrégebbi festett üvegablakai közé tartozhat az angliai canterburyi katedrális néhány ablaka; szakemberek szerint a 12. század közepéről származhatnak.

[36]

Elhunyt Marosi Ernő művészettörténész

[2021.07.12. 11:28] Hírek

Életének 82. évében pénteken otthonában, családja körében elhunyt Marosi Ernő Széchenyi-díjas művészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egykori alelnöke, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem (ELTE) professor emeritusa – tudatta a család szombaton az MTI-vel.

[37]

A neandervölgyi ember önálló művészetének bizonyítékaira bukkantak Németországban

[2021.07.06. 11:48] Hírek

Művészi mintákat karcolt csontokba már a neandervölgyi ember is – közölték új kutatásuk eredményeit hétfőn a Göttingeni Egyetem tudósai.

[38]

Az elmaradhatatlan csipke is szerepelni fog Havadtőy Sámuel Szent István-teremhez készülő installációjában

[2021.07.01. 10:58] Hírek

Havadtőy Sámuel, a világhírű magyar művész készíti a Budavári Palota elsőként rekonstruált terméhez, a Szent István-teremhez kapcsolódó különleges installációt – közölte a Várkapitányság szerdán az MTI-vel.

[39]

Van képünk hozzá: 16 részes művészettörténeti ismeretterjesztő sorozat indul a Múlt-koron

[2021.06.05. 09:35] Hírek

16 témakörben, 16 festményen keresztül dolgozzuk fel az örökzöld művészeti témákat, hogy megmutassuk, hogyan lehet a műalkotások legapróbb részleteire is rávilágítani. A sorozat a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

[40]

Saját készítésű fényképezőgéppel kezdte a fotózást a világhírű Munkácsi Márton

[2021.05.19. 13:36] Hírek

125 éve, 1896. május 18-án született Kolozsvárott Munkácsi Márton, vagy ahogy a világ ismerte, Martin Munkácsi, az egyik legismertebb magyar fotóművész. A ma már a világ tíz legjobb fotósa közé sorolt Munkácsi újrafelfedezése csak az utóbbi két évtizedben történt meg.

[41]

Hatalmas műtárgygyűjteménnyel gazdagodott a Néprajzi Múzeum

[2021.05.06. 13:00] Hírek

Új, több mint 1300 darabos, kiemelkedő műtárgyakból álló gyűjteménnyel gyarapodott a Néprajzi Múzeum - közölte az intézmény az MTI-vel szerdán.

[42]

Aki műveket és művészeket egyaránt gyűjtött: Peggy Guggenheim

[2021.05.02. 07:39] Hírek

Műveket és művészeket egyaránt gyűjtött. A legenda szerint a híres műgyűjtő csak unalmában fordult a műtárgyak és alkotóik felé, de mindkét vadászterületen igen sikeres volt. Övé lett a XX. század legjelentősebb kollekciója, és szeretőinek népes táborával sem vallott szégyent.

[43]

Két regény megírása között: a múlt század magyar íróinak lencsevégre kapott hétköznapjai

[2021.05.01. 17:16] Hírek

A fényképezőgépek elterjedésével a műtermi felvételek mellett a családi otthonokban is készültek kiemelkedő pillanatokat vagy a leghétköznapibb momentumokat megörökítő fényképek. A képek gondos megőrzésének köszönhetően bepillantást nyerhetünk a múlt században alkotó híres írók intim tereibe is.

[44]

A 16. századtól napjainkig tartó időszakot öleli fel a BÁV hó végi grafikai árverése

[2021.04.20. 11:56] Hírek

Háromszázharminc művet felvonultató nagyszabású grafikai árverést tart a BÁV április 28-án az axioart.com oldalán.

[45]

Budapesten láthatók a hazánkban méltatlanul kevéssé ismert Kolozsváry Zsigmond alkotásai

[2021.04.12. 11:37] Hírek

A méltatlanul elfeledett Kolozsváry Zsigmond festő- és grafikusművész több mint húsz munkáját mutatja be Budapesten a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria április végéig.

[46]

Éjszakai kalandjai és titkolózásai okozhatták Raffaello halálát

[2021.04.06. 17:29] Hírek

Ötszázegy éve, 1520. április 6-án hunyt el a reneszánsz egyik legnagyobb művésze, a festészet és építészet terén is maradandót alkotó Raffaello. Népszerűsége máig töretlen, ha mást nem is, a Sixtusi Madonna lábainál unatkozva könyöklő, pufók kupidókat reprodukciókról, képeslapokról, trikókról vagy táskákról mindenki ismeri.

[47]

Charles Baudelaire portréja díszít egy olasz szántóföldet

[2021.03.31. 15:16] Hírek

Traktorral és ekével rajzolta meg egy olaszországi szántóföldre Charles Baudelaire hatalmas képmását egy olasz művész a francia költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

[48]

A meztelen Maya című festménye miatt fogta perbe Goyát az inkvizíció

[2021.03.30. 16:51] Hírek

A 275 éve, 1746. március 30-án született Francisco José de Goya y Lucientesnek saját bevallása szerint három tanítómestere volt: az erős realizmussal átitatott zsánerképek specialistája, Diego Velázquez, a holland zseni, Rembrandt, no meg a természet.

[49]

Az író illusztrációival, új kiadásban jelenik meg A Gyűrűk Ura

[2021.03.26. 14:52] Hírek

J.R.R. Tolkien festményeit, rajzait és más illusztrációit is tartalmazza A Gyűrűk Ura című regényének új kiadása.

[50]

Elhunyt Tamás Klára világhírű képzőművész

[2021.03.10. 12:11] Hírek

Életének 75. évében, hosszú betegség után, március 4-én meghalt Tamás Klára képzőművész.

Bezár