2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori gengsztereposz lesz a keresztes hadjáratból

2006. december 15. 15:00

Újabb történelmi sorozat készítésébe fog az amerikai mozicsatorna. A téma ezúttal a harmadik kereszteshadjárt lesz.

Virágkorukat élik a történelmi sorozatok: nemrég ért véget a Magyarországon jelenleg második évaddal szereplő Deadwood, és januártól lesz látható Amerikában a Róma folytatása is. A készítők azonban nem pihennek, és legújabb vállakozásukban a középkori iszlám és kereszténység közti harcot szeretnék bemutatni. A brit Channel 4 csatorna támogatásával készülő sorozat Szaladin és Oroszlánszívű Richárd szemén keresztül mutatja be a 12. század második felének mindennapjait.

A forgatókönyvet a korábban Emmy-díjat nyert Kario Salem írja, aki elmondása szerint `nem egy száraz történelmi kosztümös drámát, hanem egy személyes történetet` szeretne elmesélni. Szerinte a történet `leginkább egy középkori gengszter-eposzra hasonlít majd`. A szerző több évnyi kutatás alapján írta meg a 8 részes minisorozatot, amelynek utolsó epizódját ő fogja rendezni is.

Salem szerint a sorozatra azért van szükség, mert Oroszlánszívű Richárd alakját a legtöbben csak Az oroszlán télen című klasszikusból ismerik, ahol Anthony Hopkins keltette életre az uralkodót. Később egy rövid tündöklés erejéig Sean Conneryt és Patrick Stewartot is láthattuk a szerepben, a nagy ellenlábas Szaladin pedig csak a mozivásznon hódított: A mennyei királyság című mozi-eposzban sikerrel foglalta el a digitális Jeruzsálemet.

I. Richárd angol király (1157- 1199) apja, II. Henrik halála után került a trónra 1189-ben, uralkodása alatt alig fél évig tartózkodott Angliában. Legyőzte II. Fülöp Ágostot, folyamatosan hadakozott öccsével, Írország hercegével, majd 1190. júliusában a Szentföldre hajózott. Ekkor már az ő kezében volt a keresztes hadjárat teljes vezetése, ugyanis Barbarossa Frigyes három évvel korábban titokzatos körülémények közepette belefulladt egy folyóba (a témában ajánlott olvasmány Umbert Eco Baudolinója), a francia uralkodó pedig érthető okokból nem akarta segíteni.

Richárd a Szentföldre érve megbetegedett, Szaladin ekkor gyümölcsöstálat küldött neki ajándékba, és kivárta a király gyógyulását. A király seregei ezután elfoglalták Akkont, majd Jaffát is bevették. A hadjárat csúcspontja Jeruzsálem visszafoglalása volt, a várost azonban nem tudták megtartani, mert a király betegsége miatt elindult haza. Ekkor azonban Velencénél hajótörést szenvedett, majd álruhában utazott tovább.

Egy korábbi inzultus miatt Bécsben az osztrák herceg börtönbe vetette, majd átadta a német-római császárnak, aki hatalmas váltságdíjat követelt érte. Öccse és a francia uralkodó ekkor versenyt licitáltak a fogolyra, de végül János vihette haza bátyját. A hazatérő király megfosztotta öccsét a hatalomtól, majd nem sokkal később egy francia vár ostrománál szerzett sebébe halt bele.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár