2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították a Philostratus-corvinát

2006. július 10. 16:00

Nemzeti ereklyék kiállítására szolgáló teret avattak az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol elsőként Mátyás király egyik leggazdagabban díszített kódexe, a Philostratus-corvina látható.

`A corvinák egy iskolás gyermek számára is nemzeti ereklyének számítanak, akárcsak a Szent Korona` - hangsúlyozta az ünnepségen Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Mint mondta, a kiállítás a 35 corvinát gondozó könyvtár szakembereinek azon felismeréséből született, hogy az ereklyéket nem csak őrizni kell, be is kell mutatni, az embereknek igényük van erre. A miniszter az eseményen hangsúlyozta: nem egyszerűen a múlt emlékéhez való prózai viszonyról van szó, hanem érzelemről, büszkeségről is; a nemzeti ereklyék `összetartanak minket, összekovácsolnak minket, figyelmeztetnek minket`. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 216 corvina, köztük a most kiállított Philostratus-corvina már hivatalosan is a világörökség része.

Dippold Péter, a könyvtár tudományos igazgatója kiemelte: Monok István főigazgató vetette fel a gondolatot, hogy a nemzeti írott kultúra legendás ereklyéit eredeti formában láthatóvá tegyék. Számtalan intézmény, magánember fordult ugyanis az intézményhez azzal: eredeti valójában szeretné megtekinteni ezeket a kincseket - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a kiállítás `tartalma` három havonta változna; a sorozatban azokat a kulturális kincseket szeretnék bemutatni, amelyek a nemzet számára szimbolikus jelentőséggel bírnak. A későbbiekben szerepelne például a Himnusz, a Szózat, a Nemzeti dal kézirata, illetve az István király törvényeit tartalmazó kódex is.

Mátyás corvinái a Világemlékezet-listán

Dippold Péter jelezte, hogy a periódusonkénti bemutatást állományvédelmi szempontok is indokolják; a kódexek kiállítása nemzetközi tapasztalatok szerint is három hónapig ajánlatos. "A biztonságra törekvést a kiállítótér kialakításakor fokozottan vettük figyelembe" - közölte, hozzátéve: a dokumentumokat technikai berendezésekkel és emberi erővel is maximálisan igyekeznek védeni. A könyvtár vezetői azt remélik, hogy a kiállítás látogatóinak éves száma akár hat számjegyű is lehet majd.

A Budavári Palota F épületében, zárt tárlóban kiállított Philostratus-corvinát egyedülállóan fontosnak tartják; a kötet teljes egészében Mátyás király számára készült. A kódexben szereplő műveket - a Krisztus utáni III. században élt Philostratus athéni szofistának és unokaöccsének munkáit - Antonio Bonfini udvari történetíró fordította le 1487-ben a görög eredetiről latinra. A kötet még Mátyás halála előtt visszajutott Budára, de fatáblás, részben aranyozott bőrkötésére már II. Ulászló címere került. A Philostratus-corvinát 1513-ban Johannes Gremper bécsi humanista szerezte meg. A mű végül az Österreichische Nationalbibliothekből a velencei egyezmény keretében 1932-ben került az Országos Széchényi Könyvtárba.

A csütörtökön megnyílt, október 8-ig nyitva tartó kiállításon megtekinthető a Corvin kárpitok című, három részből álló kárpitkompozíció is, amelyet a Magyar Kárpitművészek Egyesületének tagjai többéves munkával készítettek el. Az alkotás jelentőségét Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója méltatta. Az ünnepségen mutatták be a Mítosz és valóság című kiállítást is; a magyarországi latin nyelvű történetírásról szóló tárlatról Szörényi László, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének igazgatója adott tájékoztatást.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár