2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A németek nem akartak tudni a holokausztról

2006. május 19. 11:00

A németek egyszerűen gyávák voltak

Peter Longerich

Továbbra is megválaszolatlan azonban a kérdés, hogy a vezető köröktől eltekintve mennyire volt ismert a haláltáborok létezése. "Azt ma már megközelítően sem lehet megállapítani, hogy milyen mértékben terjedtek el erről információk a lakosság széles körében" - írja Longerich. Az sem világos továbbá, hogy a németek közül mennyien tartották alaptalan híresztelésnek az ilyen értesüléseket. "Ismeret és nem tudás között tehát széles szürke sáv húzódott, amelyet híresztelések és féligazságok, képzelődés, megparancsolt, vagy önkéntes kommunikációkorlátozás, tudni nem akarás és a felfogásra való képtelenség jellemzett".

A háború végén indított propaganda-hadjárat célja az volt, hogy a németeket beavatottakká és ezáltal tettestársakká tegyék - állítja Longerich. A nyilvánosság érdeklődése a holokauszttal kapcsolatos híresztelések, tények iránt ezzel egyidejűleg csökkent, aminek oka abban keresendő, hogy egyre többen igyekeztek tüntető tájékozatlansággal kivonni magukat a felelősség alól - írja a szerző.

A történész kutatásainak eredménye úgy összegezhető, hogy a németek többségükben nem voltak sem antiszemiták, sem érzéketlenek, hanem egyszerűen gyávák voltak. A könyv címét - Davon haben wir nichts gewusst (Erről semmit sem tudtunk) ennek fényében így módosíthatjuk: Davon haben wir nichts wissen wollen (Erről semmit sem akartunk tudni).

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár