2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapest értékeinek rombolása ellen tüntet az ÓVÁS!

2006. május 18. 12:00

Az ÓVÁS! Egyesület tüntetést szervez a Kertész utca 23. elé május 23-án, kedden, hogy felhívja a figyelmet Budapest kulturális örökségét károsító folyamatainak visszaszorítására.

Emléktábla jelzi a műemlékeket

A Belső Erzsébetváros és a Belső Terézváros bontással fenyegetett épületeire kívánják felhívni a figyelmet, ahol Gerle János építész, az Élőlánc Magyarországért Egyesület képviselője szerint az ingatlanügyletek és az azokat kísérő műszaki intézkedések szabálytalanok és törvénysértőek, ráadásul minderről Állami Számvevőszéki vizsgálat, belügyminisztériumi, ügyészségi és közigazgatási hivatali állásfoglalások tanúskodnak. Gerle a demokrácia túlburjánzásának tartja a főváros értékeinek lerombolását: `Az egyesület nem ért egyet a műemlékként megjelölt házak felújításának és megőrzésének módszerével, ha az a környezetük gyökeres átalakítása mellett történik`


Rekonstrukció?

Az ÓVÁS! Egyesület tagjai a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz fordultak, hogy kezdeményezzék a korábban bontásra ítélt, majd a tiltakozások hatására meghagyott Király utca 40-es számú Hild-ház azonnali, ideiglenes egyedi műemlékvédelem alá helyezését. A védelmet az indokolja, hogy így az építési hatósági jogok a műemlékvédelmi hatósághoz kerüljenek. A ház állapotát nem dokumentálták, így ki van téve az időjárás viszontagságainak. Az Egyesület választ vár arra is, hogy a szabálytalan eljárás következtében végzett bontás kinek a felelőssége.

Gerle János elmondta, több épületet tévedésből bontottak le, a Klauzál utcában pedig a lakók érzik úgy, hogy a bontás az egyetlen lehetőségük arra, hogy emberi körülmények közé kerüljenek. A szervezet szerint elkeserítők a tapasztalatok: sokszor a lakók harcolnak egy épület megmentéséért, és a környezetüket elcsúfító új beruházások ellen.

Molnár Péter, az ÓVÁS! Egyesület aktivistája szerint a KÖH-nek sokkal határozottabban kellene fellépnie az épületek védelmében. "Sokkal gyorsabban és határozottabban kellene érvényesítenie a hatósági jogosítványait."

"A KÖH szakhatóság és nem hatóság, így nem adhat ki védettségi határozatot" - magyarázta Győr Attila művészettörténész, a KÖH Védési Osztályának vezetője. Az osztályvezető elmondta, hogy egy elnöki utasítás hatására emléktáblákat fognak elhelyezni a műemlékvédelem alá helyezett épületeken.

Az ÓVÁS! Egyesület május 23-án, kedden szervez tüntetést a Kertész utca 23. elé.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár