2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékérem Bocskai István fejedelem tiszteletére

2005. november 22. 10:00

A Magyar Nemzeti Bank ötezer forint névértékű ezüstérmét bocsátott ki Bocskai István fejedelemmé választásának 400-ik évfordulója tiszteletére.

Az MNB rendszeresen megemlékezik jeles hazai eseményekről, kulturális és tudományos eredményekről, kiemelkedő történelmi személyiségekről és meghatározó évfordulókról. Ezek sorába illeszkedik a legújabb emlékérme, amelyet november 17-én bocsátott ki az MNB Bocskai István fejedelemmé választásának 400-ik évfordulója tiszteletére.

Az ötezer forint névértékű emlékérem 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. 

Az emlékérem előlapját Bocskai 1605-ben vert tallérjának hátoldaláról mintázta a tervező, Gáti Gábor szobrászművész. Az eredeti 1605-ös tallér hátoldalán Bocskai családi, a Magyar Királyság és Erdély címereinek elemeiből felépített címerkép, a körirat díszítéseként pedig a szent korona jelenik meg. Az emlékérme hátlapján a fejedelem portréja látható, amely Balthasar Caymoux ismert rézmetszete alapján készült, továbbá a tervezőművész, Gáti Gábor mesterjegye.

Az ötezer forintos emlékérem, amelyből összesen 6000 darab készült, a Magyar Pénzverő Rt. székhelyén (Budapest, Könyves Kálmán krt. 38.), az MNB Látogatóközpontjában üzemelő érmeboltban (Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a debreceni Déri múzeumban vásárolható meg.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár