2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült a legrégibb héber ABC

2005. november 14. 10:00

Ellentmondásos aranykor

A tel zayiti lelőhely Izrael déli, hegyekkel borított területén fekszik, körülbelül harminc kilométerre a szárazföld belseje felé az egykori filiszetus kikötőtől, Askhelontól. Az ásatás során felszínre kerülő épületegyüttes meglétének a ténye arra a kijelentésre késztette a lelet felfedezőjét, dr. Tappy-t, hogy az ókorban fontos szerepet betöltő határtelepülésként értékelje a várost, amelyet a terjeszkedő, izraeli királyság alapíthatott. Egy ilyen méretű és ilyen magas kultúrával rendelkező város - mondja a tudós - mindenképpen centralizált bürokráciát, politikai vezetést és az írás képességének ismeretét feltételezi.

Forrás: www.livescience.com

Tappy és a lelet

Szakemberek egy csoportja ugyanakkor hangosan ellenzi, hogy Dávid és Salamon regnálásának idejét valóban aranykorként tarthatnánk számon. Néhány régészeti bizonyítékból arra lehet ugyanis következtetni, hogy Izrael két leghíresebb uralkodója alig volt több két törzsi vezetőnél. Valódi, politikai keretek közt kiépült államképződmény - szerintük - csupán jó egy évszázaddal később jött létre a területen.

Az általánosan elfogadott bibliai nézettel íly módon tehát szembehelyezkedő társaság kijelentéseit Tappy sem cáfolja egyértelműen. Maga is beismeri, van némi ellentmondás abban, ahogy az abc-t tartalmazó kő és más régészeti tárgyak korabeli jelentőségét jellemezte, valamint, hogy milyen fejlettségi szintet feltételezünk egy háromezer évvel ezelőtti társadalomról. Vagyis, vigyázni kell egyes tárgyak és felfedezések korabeli jelentőségének túlhangsúlyozásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár