2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A jeruzsálemi alagút eredete

2003. szeptember 16. 11:14

Megerősítést nyert az alagút vaskori eredete és a bibliai szöveg történelmi hitelessége

Korábban

Bibliai régészet
A legutóbbi vizsgálatok azt támasztják alá, hogy az Ótestamentum hiteles történelmi eseményeket tartalmaz és Ezékiás király valóságos személyként a Kr. e. VIII. században élt.

`www.biblicalisraeltours.com`
Amint korábban már beszámoltunk róla a bibliai szöveg pontos történelmi információt közöl a jeruzsálemi alagút építéséről. Radiometrikus földtani kormeghatározási módszerek alapján bebizonyosodott, hogy a jeruzsálemi alagút vaskori eredetű.

A Biblia szerint az 533 méter hosszú alagutat, mely a Gihon-forrás vizét vezeti a városba, a küszöbön álló asszír támadás miatt veszélybe került ivóvízellátás biztosítására építették:

"És Ezékiás volt az, a ki betömé a Gihon vizeinek felső forrását, és Dávid városának napnyugat felől való részén vezeté lefelé" (Krónika II. 32:30)

Korábbi vizsgálatok alapján a világ leghosszabb vízi alagútjának építését i.e. 700 körülre datálták.

Bibliai régészet
A bibliai régészet időben a korai bronzkortól (a pátriárkák korától) a római időkig, térben az ókori Mezopotámiától a Nílusig terjedő régészeti ásatások során előkerült a Biblia világához kapcsolódó tárgyi vagy írásos emlékekkel foglalkozik.
Az ókori mérnöki tudomány csodájának tekintett jeruzsálemi alagutat legutóbb a jeruzsálemi Héber Egyetem geológusa Amos Frumpkin is megvizsgálta és a Natureben megjelent cikkében megerősítette a korábbi datálást.

A Biblia történeti hitelességének bizonyításában vagy cáfolatában a modern régészeti technológia elvben sokat segíthet. A valóságban azonban a régészet - az azonosítás nehézségei, a datálható anyagok szűkössége valamint a leletek korlátozott hozzáférhetősége okán - csak kivételes esetben jelent fogódzót a bibliai hagyomány történelmi hitelességének megítélésében.

"Nagyon ritka, hogy olyan bibliai lelet kerül elő, melyet datálni is lehet, mert eléggé nehéz a feltárás, az azonosítás és rendszerint már eleve rossz állapotban kerülnek elő a leletek" - mondta el Frumpkin a BBC-nek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár