2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Charles Lindbergh magánéletét boncolgatja egy botránykönyv

2005. október 4. 12:00

Charles Lindbergh kettős élete címmel könyv jelent meg a híres repülő szövevényes magánéletéről - számolt be az olasz Il Corriere della Sera. A szerző írásában elsősorban Lindbergh házasságon kívül született gyerekeire fókuszál.

Das Doppelleben des Charles A. Lindbergh
A Lindbergh-unoka bravúrja
A repülés úttörői
Az idő sokszor kíméletlen az amerikai hősökkel. Leleplezi hibáikat, titkos szenvedélyeiket, mint például Thomas Jefferson, vagy J.F. Kennedy esetében. 2003-tól kezdve Lindbergh került sorra. A DNS-teszt akkor mutatta ki, hogy a hat törvényes gyerek apjának van még a német Brigitte Hesshaimertől származó másik három ivadéka is. 2004-ben pedig az Összeesküvés Amerika ellen (The Plot Against America) címmel Philip Roth jelentetett meg egy könyvet, amelyben leleplezi Lindbergh náci-szimpátiáját és felvázol egy képzeletbeli Amerikát, amelynek 1940-ben ő lenne az elnöke - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Rudolf Schröck könyve most arról ír, hogy Lindberghnek nem három, hanem hét törvénytelen gyermeke volt, ebből kettő Brigitte húgától, kettő pedig magántitkárnőjétől. Ez persze azonnal sokkolta Amerikát, mert annak ellenére, hogy az amerikaiak többsége tudott Lindbergh antiszemita megnyilvánulásairól, az eugenika támogatásáról, és arról, hogy az America First mozgalom vezetőjeként a 30-as évek végén ellenezte a Németország elleni háborút, a férfit ennek ellenére hazájában nagy hazafinak tartották. Negyvenöt évig tartó házassága Anne Morrow-val pedig példakép volt a sok válás hazájában. A Göring által "Német Sassal" kitüntetett repülő a háború után is kötődött Németországhoz. Évente négyszer-ötször meglátogatta három európai családját. A törvényes feleség nem tudott róluk - férje hosszú távolléteit annak kalandos természetével magyarázta - de ők tudtak egymásról, elfogadták helyzetüket, békében megosztoztak a férfin.

Anyjuk halála után Brigitte Hesshaimer három gyermeke, Dyrk, David és Astrid vetette magát alá a DNS-tesztnek. Ők mesélték el Schröcknek a családok történetét, 150 levél és rengeteg fénykép alapján. Ők mondták el, hogy a Svájcban élő Mariettának, Brigitte húgának két fia született Lindberghtől és Valeskának, a titkárnőnek ugyancsak van tőle egy fia és egy lánya. Emlékeik szerint a repülő jó apjuk volt, otthont teremtett nekik, vakációzni vitte őket különböző európai országokba, gondoskodott iskoláztatásukról.

A szerelmi maraton valószínűleg 1950 körül kezdődött, amikor Lindbergh felfogadta Valeskát titkárnőnek és könyvei fordítójának. Valeska mutatta be neki Brigittét és Mariettát. Morgan, az egyik törvényes unoka nemrég találkozott Dyrkkel, Daviddal és Astriddal. Megállapította, hogy hasonlítanak nagyapjára. "Élő bizonyítékai nagyapám vitalitásának és érzelmi melegségének" - nyilatkozta a találkozó után.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár