2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Papin nővérek rejtélyes horrorgyilkossága, amely máig izgalomban tartja a kutatókat

2017. július 4. 15:02

1933-ban egy különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság rázta meg Franciaországot. A súlyosan traumatizált környezetben felnőtt cselédlányok, Christine és Lea Papin tettében egyesek kicsinyes bosszút, mások az elnyomott munkásosztály lázadását látták.

Egy brutális gyilkosság...

Christine és Lea Papin rendkívül rossz családi körülmények között nőtt fel, amit a kettejük közt kialakuló nagyon szoros kapcsolatra támaszkodva tudtak átvészelni. A két lánynak volt egy idősebb nővére is, Emilia, aki apácaként belépett egy zárdába miután apjuk állítólag megerőszakolta őt. A két lány szintén gyakran volt tanúja és elszenvedője különféle fizikai és lelki bántalmazásnak.

Az addig Franciaország nyugati részén, Le Mans környéki kisebb településeken élő család a szülők válásával végül teljesen széthullott és a két lány elmegyógyintézetbe került, hogy ott kezeljék az évek során átélt traumák okozta problémáikat. Az itt töltött évek alatt a testvérek teljesen elválaszthatatlanok lettek egymástól, ugyanakkor más emberek csak nagyon ritkán látták őket egymáshoz beszélni, ami miatt elterjedt a pletyka, hogy telepatikus úton kommunikálnak egymással.

Miután kiengedték őket az intézetből, cselédnek szegődtek, de mindig határozottan ragaszkodtak ahhoz, hogy párban dolgozhassanak, hogy ne kelljen elválniuk egymástól. 1926-ban egy Le Mans városában élő nyugdíjas közjegyző, René Lancelin villájában kaptak állást mint bentlakó szobalányok. A hatalmas házban René feleségével és felnőtt lányukkal lakott együtt.

Christine és Lea napi 14 órát dolgoztak naponta és hetente egy fél szabadnapjuk volt – ami összességében a korabeli házicselédek megszokott munkaterhelése volt Franciaországban. A két lány szinte semmiféle érdeklődést nem mutatott a külvilág iránt – továbbra is kettesben töltötték szinte minden pillanatukat. Mindez azonban egy cseppet sem zavarta munkáltatójukat, lévén a testvérek éveken keresztül alázatosan és szorgalmasan végezték munkájukat.

1933. február 2-án aztán szörnyű tragédiába torkollott a Lancelin család és a Papin nővérek együttélése. Aznap este René az előzetes tervek szerint egy barátjuk házában találkozott volna feleségével, ahol közösen vacsoráztak volna. Madame Lancelin azonban csak nem érkezett meg és a várakozásba beleunt férj végül hazaindult megkeresni őt. Ahogy közeledett otthonához feltűnt neki, hogy minden lámpa le van kapcsolva és mindössze a cselédszoba ablakán szűrődik ki halvány gyertyafény. Amikor felfedezte, hogy az ajtók zárva voltak, René gyanút fogott és egyenesen a rendőrséghez ment.

A rendőrökkel visszatérő tulajdonos végül sikeresen bejutott a házba, ahol a szemük elé tárult az, amit az esetet vizsgáló pszichiáter, Jacques Lacan mindössze úgy jellemzett, mint a „vér orgiája”. René felesége és lánya, Geneivéve a rendkívül kegyetlen halált halt: szemüket kinyomták, arcukat pedig felismerhetetlenségig eltorzították.

A Papin testvéreket a cselédszobában találták meg. A két lány meztelenül feküdt az ágyon és mindketten azonnal beismerő vallomást tettek – nyugodtan, a megbánás legkisebb jele nélkül. A nyomozók gondosan összegyűjtötték a gyilkos „fegyvereket”: egy konyhakést, egy kalapácsot és egy ón fazekat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az áldozatok temetéseLea és Christine PapinA testvérek a bírósági tárgyalás közben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár