Hitler elfeledett szövetségesei

Egy apáca is segített II. János Pál merénylőjének elfogásában

2017. május 12. 09:38

„Ezer köszönet a szentnek. Sokáig éljen Jézus Krisztus!” – suttogta 2014. december 17-én II. János Pál pápa sírjánál egy középkorú török férfi, miközben egy virágcsokrot helyezett el a néhány hónappal korábban szentté avatott egyházfő végső nyughelyén. 

II. János Pál a merénylet pillanataiban

Bár az őszhajú látogató látszólag nem sokban különbözött a Szent Péter-bazilikában található sírhelyt aznap felkereső több ezer turistától, valójában nagyon is kilógott a sorból. Ő volt az egyetlen volt, aki korábban megkísérelte meggyilkolni II. János Pált.

Mehmet Ali Ağca1981. május 13-án 17 óra 17 perckor lőtt rá a katolikus egyházfőre, aki éppen audienciát tartott a Szent Péter téren összegyűlt több ezer hívő előtt. A merénylő 9 mm-es Browningjának négy golyója a pápát találta el, további kettőpedig megsebesített két turistát. A vatikáni biztonsági szolgálat vezetője több néző – többek között egy apáca – segítségével azonnal elfogta Ağcát. Az egyházfőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Bár vérállománya közel háromnegyedét elveszítette, atöbbórás műtét sikeresnek bizonyult. Ağcát 1981 júliusában életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

II. János Pál és merénylője kézfogása a börtönben

Bár a merénylet háttere máig homályos, a szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy – Ağca vallomásának megfelelően –a KGB és a bolgár titkosszolgálat is érintett volt az ügyben.II. János Pál ugyanis nem rejtette véka alá antikommunizmusát,ez pedig nem sokkal a pápa hazájában, Lengyelországban történt viharos események után, a hidegháborús feszültségek ismételt fellángolásának időszakában elegendő indokot jelenthetett a népszerű egyházfő félreállítására.

Akárhogyan is történt, a pápa már rögtön a merénylet után megbocsátott Ağcának, akit 1983-ban cellájában is meglátogatott. A muszlim merénylő még börtönévei alatt áttért a katolikus hitre. 2000-ben II. János Pál közbenjárására amnesztiával szabadult, ám hazájában, Törökországban egy korábbi gyilkosság miatt ismét leültették. 2010-ben, immár teljesen más emberként jött ki végleg a börtönből.

Magazin

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
II. János Pál és merénylője kézfogása a börtönben
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!