2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

A megszégyenült londoni piperkőc, aki divatot teremtett a XIX. században

2019. június 25. 17:03 Múlt-kor

George Bryan „Beau” Brummell fiatalon a XIX. századi London egyik legbefolyásosabb férfiújaként élte napjait, ám nem a politika vagy a hadászat területén halmozta a sikereket, hanem elsősorban divatalkotó tevékenysége vált széles körben népszerűvé. Az öltözködés nem csupán napjainkban kap fontos szerepet mindennapi életünkben, hanem az egész történelem folyamán egy fontos kifejező eszköz volt az emberek számára, ezt a tényt használta ki Brummell, aki az arisztokrácia férfi tagjai számára olyan domináns mintát jelentett, hogy kortársainak jelentős része, köztük a későbbi IV. György is lelkesen követte elegáns stílusát, így lett ő az újkor divatikonja.

George Bryan „Beau” Brummell

A jól öltözött piperkőc

George Bryan Brummell 1778-ban született a brit fővárosban, és a forradalmaktól zavaros Európában és Észak-Amerikában nevelkedett. Nagyapja, valamint a korszak viszonyainak hatása segítette elő a férfi későbbi karrierjét, tekintve, hogy a politikai és gazdasági változásokat a ruházkodás is követte. Nagyapja a St. James-i egyházközségben volt üzlettulajdonos és rendszeres kapcsolatban állt az arisztokráciával, így a társadalmi és kapcsolati tőke már eleve adott volt számára.

Brummell előtt a XVIII. századi divatot elsősorban az uralkodók alakították, akik a színpompás selyem, szatén és bársony anyagokat részesítették előnyben. A térdig érő nadrágjukat harisnyával hordták, a komplett öltözéket pedig a csipkézett gallér egészítette ki. A megjelenés része a ruházat mellett a smink, amely a férfiak esetében ugyanolyan fontos volt, mint a nőknél, persze szolidabb mértéket öltött. A forradalmak komoly átalakulást hoztak egész Európában, ám nem kizárólag a politika vagy a gazdaság újult meg, hanem ezek következtében a külső megjelenés is.

Brummell az 1790-es évektől buzgó megfigyelője lett ezen társadalmi változásoknak, majd maga is részesévé vált, amikor csatlakozott az alig 40 éve felállított huszársághoz. A 10. regimenthez került, amelyet akkor még walesi hercegként maga a későbbi IV. György vezetett. György hercegre szintén hatást gyakorolt Brummell esztétikai kifinomultsága, bölcsessége és sármja is, így a sikeres ikon már ekkor egy rendkívül befolyásos követőt tudhatott magáénak. Az újdonsült huszár számára igen serkentőleg hatott az elismerés és hamarosan a londoni férfitársadalom széles körben elfogadott divatdiktátorává vált.

Pezsgővel pucolt csizma

„Maximális luxus a minimális hivalkodás szolgálatában”, így hangzott a divatteremtő mottója, mely nagyjából a „kevesebb néha több” kifejezésre utal. Brummell óvakodott attól, hogy feltűnő öltözetet népszerűsítsen, ezzel kapcsolatban véleményét is kifejtette: „ha az emberek utánad fordulnak az utcán, akkor nem jól öltözött vagy, hanem kirívó.” Nem csupán a stílust, de az egyes ruhadarabok küllemét is meghatározta, a jólöltözöttség fogalmát a sötétkék szövetkabátban körvonalazta, mely kiegészíthető hosszú bőrnadrággal és lenvászon inggel, rajta fehér nyakkendővel, melyet igyekezett minél változatosabb módon megkötni. Az általa közvetített paramétereknek igyekeztek az előkelőbb londoni szabók is megfelelni, hogy az arisztokrácia vásárlási igényét kielégítsék.

Az elismertség legnagyobb hányadát a korszak ruházkodási szokásainak megteremtése hozta, ám fontos megemlíteni, hogy a higiénia ugyanakkora hangsúlyt kapott Brummell elvárásai között. Bevezette a rendszeres tisztálkodás és a parfümhasználat koncepcióját, ugyanis a kortársak számára a mosakodás fogalma kimerült az arc és a karok leöblítésében. Ezzel szemben a divatikon tisztálkodási szokásai a korszakban igen különösen hatottak, tekintve, hogy például a csizmáját pezsgővel pucolta, nem beszélve a több órás fürdési és reggeli készülődési rituáléjáról, mely a walesi herceg számára is vonzó volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
IV. György brit király
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár