2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Figyelemre méltó pillanatok a BÁV történetéből

2023. november 29. 18:35 Múlt-kor

A BÁV 250 éves története bővelkedik kiemelkedő pillanatokban, és több mint száz éve rendez művészeti aukciókat. E hosszú idő dacára a legrégebbi magyar aukciósház még az utóbbi években is folyamatosan dönti meg saját rekordjait, amelyek egyben magyarországi aukciós rekordok is.

BÁV
A Bizományi Áruház Vállat (BÁV) művészeti aukciós kiállítása 1969-ben (kép forrása: Fortepan / FŐFOTÓ)

A legszomorúbb aukció

Az első világháború és a forradalmak viharait követően a BÁV jogelődje, a Magyar Királyi Zálogházak megnyitotta az Állami Árverési Csarnokot, hogy – többek között – az elcsatolt területekről az új határok közé menekült, nehéz helyzetbe került polgárok méltányos áron bocsáthassák áruba értékesebb vagyontárgyaikat, így jutva készpénzhez.

Az Árverési Csarnok 1920. február 17-én tartotta az első Vagyonmentő Vásárt a Kinizsi utca 2. szám alatti épületben.

A negyedik, októberi alkalommal már külön Művészeti Aukció is szerepelt a programban. A műtárgyakat a hivatalos nyitás előtt maga Horthy Miklós is megtekintette.

A felhozatal igen eklektikusnak volt mondható, de nem lehetett azonban figyelmen kívül hagyni az esemény tragikus hátterét: egy 13 festményből álló Mednyánszky-gyűjteménytől a Világ tudósítója szerint „egy finomlelkű pap, aki egész életet szentelt a műgyűjtésnek, volt kénytelen megválni”.

„Néha-néha egy-egy szenzációsabb eredmény kelt izgalmakat. Az árverések folyamán Székely Bertalan »Cigánylány« című festményéért, amely 10 000 koronára volt értékelve, ötvenezret adtak, egy 10 000 koronára becsült gyöngysorért 33 000 koronát, egy 20 000 koronás fülbevalóért negyvenkétezret, egy 500 koronás melltűért háromezerháromszázat és egy ezüstfejű botért háromszáz korona helyett – négyezret.”

Az első Művészeti Aukció sikerét számos további követte, amelyek még napjainkban is a BÁV tevékenységének egyik legfontosabb eseményeként vannak jelen a hazai licitek sorában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az I. Művészeti Aukció katalógusaA Zsolnay-kandalló teljes pompájábanA Román-szoba ajtajainak állatküzdelmet ábrázoló faragványai (Vaja László felvétele)Az Árverési Csarnok 1923-banA koronázási palást előkerült apró darabja

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!