2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A műtárgyak útja az árverésig rövidebb, mint hinnéd

2023. november 13. 09:50 Múlt-kor

Mi a teendő, ha értékes (vagy annak gondolt) tárgyat, műtárgyat szeretnénk a BÁV segítségével minél magasabb áron értékesíteni, azaz aukcióra bocsátani? A folyamat egyszerűbb, mint gondolnánk!

Aukció

Az első lépés otthonunk kényelméből, a BÁV-ART weboldalán, a bav-art.hu-n is meg tudjuk tenni: az értékesnek vélt műtárgyról egy fotó feltöltésével ajánlatot kérhetünk a BÁV szakértőitől, akik a legtöbb esetben 48 órán belül válaszolnak.

Ha esetleg a fénykép alapján nem sikerül megbizonyosodniuk a tárgy eredetéről, eredetiségéről és értékéről, a BÁV szakértői személyes találkozó keretében vizsgálják meg a műtárgyat. Amennyiben az ügyfél csupán fel szeretné becsülni a tulajdonában lévő különlegesség értékét, a folyamat itt véget is érhet bármiféle további kötelezettség nélkül.

Ha az ajánlatot az ügyfél elfogadhatónak ítéli meg, mindenképpen sor kerül egy személyes eredetiségvizsgálatra és értékbecslésre a beadást megelőzően. Ugyancsak a beadás előtt egyeztetnek a tárgyon esetlegesen elvégzendő javításokról, restaurálásról. Amennyiben az ügyfél kifejezett szándéka a tárgy aukcióra bocsátása, a BÁV illetékesei a tárgyat a róla megállapítható adatokkal együtt beveszik a BÁV-ART következő aukciójának katalógusába.

A katalógusba kerülést követően megkezdődik a műtárgy előkészítése az eseményre: a korábban egyeztetett javításokra, tisztításra is ekkor kerül sor. A művészeti aukciók esetében a katalógusban szereplő tárgyakat általában kiállítják előzetes megtekintésre az árverésen részt venni kívánó közönség számára.

Az aukció során megindul a licit: a megállapított kikiáltási ár felett érkeznek az ajánlatok az aukció résztvevőitől. A BÁV árverései mindenki számára nyilvánosak, azonban licitálni csak előzetes regisztrációt követően lehetséges. Nem szükséges személyesen jelen lenni a BÁV aukcióin – akár telefonon vagy az interneten keresztül is részt lehet venni!

Amennyiben a licitálás során előfordul, hogy a tárgyra nem érkezik a kikiáltó harmadik felszólítására sem újabb ajánlat, a legutolsó, azaz a legmagasabb összeget ajánló licitáló nyert, és megtörténik a tárgy leütése. A győztes vásárló az általa felajánlott árat plusz az aukciósháznak járó jutalékot kifizetve kapja meg a tárgyat. A kisebb és a nagyobb műtárgyak esetében is számíthatnak a vásárlók a BÁV szakembereinek segítségére a szakszerű, biztonságos elszállításban.

A legfontosabb dolog az, hogy bármilyen ócskának vagy értéktelennek is tűnik elsőre egy különleges tárgy, amely az otthonunkban porosodik vagy nemrég került – például öröklés útján – a birtokunkba, ne becsüljük alá értékét! Sosem tudhatjuk, miféle rejtett kincsek lapulnak a padláson vagy a pincében. Az értékbecslést hagyjuk meg a szakembereknek, és forduljunk bizalommal a BÁV-ART-hoz!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Czóbel Béla Ringelspiel (Körhinta) című rég elveszett festménye 2016-ban véletlenül került elő egy budai lakás eladása során, majd onnan a BÁV árveréséreÁrveréseken használt kalapács (Wikipedia / Palácio do Planalto / CC BY 2.0)Szent István király koronázási palástjának hiányzó darabja is egy magánhagyatékból került elő
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár