2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Felszínre hoznák a 13 ezer éves őslakos maradványait

2014. május 20. 09:42 MTI

Mexikói illetékesek bejelentették, hogy fel akarják tárni és felszínre hozni annak a fiatal lánynak a maradványait, aki mintegy 13 ezer éve lelte halálát a Yucatán-félsziget egyik barlangjában.


Pilar Luna mexikói régész hétfőn közölte, hogy eddig csak egy bordacsont darabját és egy őrlőfogat hoztak fel a Hoyo Negro nevű barlangból, ahol a maradványokat 2007-ben megtalálták. A búvárok a hajdani kislányt Naia Naiának nevezték el, a név görögül vízi nimfát jelent. Luna elmondta, hogy ha feltárták a tetemet, tanulmányozni fogják, és később kiállítják Quintana Roo állam egyik múzeumában.

A maradványokból nyert DNS elemzésével egy nemzetközi kutatócsoport megerősítette, hogy az amerikai kontinens őslakói Ázsiából érkeztek a Bering-földhídon át. A lány csontjait nagytestű állatok - kardfogú tigrisek, lajhárok, elefántszerű masztodonok - maradványai mellett találták a barlangban.

A szakemberek szerint a lány belezuhant a barlangba, és a zuhanás után röviddel meghalt, erre utal több helyen eltörött medencecsontja. A barlangi sírt, amelyet mintegy tízezer évvel ezelőtt elöntött a tenger, ma víz borítja.

Fogzománca és a csontjaira rakódott ásványok szénizotópos kormeghatározása alapján 12-13 ezer évvel ezelőtt élhetett, így egyike az amerikai kontinensen talált hat legősibb emberi maradványnak, és közülük övé a legteljesebben fennmaradt csontváz - közölték a minap a szakemberek a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!