2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Diktátorok kedvenc ételei

2014. május 7. 16:12

"Az igazi forradalmár piros paprikát eszik!" - mondogatta Mao Ce-tung kínai vezető, aki leginkább zsírban tocsogó disznót vagy halat szeretett látni az ebédlőasztalon. Az elalvás előtt süteményt majszoló Hitler a vajas pisztrángért rajongott, míg Napóleon csirkét kívánt a csaták előestéjén. A megbuktatott Szaddam Mars csokikkal igyekezett átvészelni a bujkálás nehéz időszakát, Castrónak pedig majdnem az életébe került egy csokis shake. De vajon miért kellett kimosni Rákosi gyomrát?


Az édesszájú Führer

A Harmadik Birodalom vezetője állítólag szigorú vegetáriánus életmódot folytatott és tartózkodott a tömény szeszes italoktól is, ugyanakkor az édességeket nem vetette meg. Sőt a berghofi személyzetnek az volt a feladata, hogy lefekvés előtt egy ínycsiklandó tortaszeletet készítsen ki Hitler számára, aki azt akkor fogyasztotta el, mikor a rezidenciában tartózkodók már réges-rég aludtak. A mogyoróval és mazsolával megszórt almatorta a Führer mindennapi betevője volt, de Hitler a csokoládés sütit és a pogácsával felszolgált teát is szerette - utóbbit egyébiránt nymphenburgi porceláncsészéből szürcsölgette.

Egyes beszámolók szerint a Führer hét teáskanál cukrot tett a teájába, és még a borhoz is adott néhány grammot, ugyanis nélküle keserűnek találta. Vendégeit gyakran kínálta fagylalttal és cukorkákkal. Kedvenc szakácsa, Gerhardt Shtammer elmondása szerint gyakran sütött neki tortát is, amelyet időnként szvasztikával díszített. A Führer kedvenc ételei között megtalálhatjuk a májgombócot, a kaviárt, de a vajban sült pisztrángnak sem tudott ellenállni. Élete utolsó napjaiban annyira rettegett attól, hogy megmérgezik, hogy csak húslevesen és burgonyapürén élt.

Egy kutatás szerint Hitler vegetarianizmusa egyike a történelmi legendáknak. A Harmadik Birodalom ugyanis mesteri szinten gyakorolta a propagandát, felhasználva az akkori időben modernnek számító tömegmédiumokat is, mint például a rádió vagy a filmhíradó. Bár több forrás szól Hitler vegetarianizmusa mellett, az újabb kutatások szerint Hitlert csupán a propaganda állította be olyan aszketikus vezetőnek, aki tartózkodik a hústól, az alkoholtól és a dohányzástól is. Holott állítólag igencsak szerette a különféle sonkákat, a híres bajor Bratwurstot és a jófajta borokat is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár