2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megelevenedik Hemingway kubai időszaka

2014. február 19. 14:00 MTI

Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író több mint kétezer személyes tárgyát és dokumentumát adta át Kuba egy bostoni könyvtárnak. A gyűjtemény egyelőre csak a kutatók számára hozzáférhető.

Hemingway 21 évet élt Finca Vigía nevű kubai birtokán, itt születtek legjelentősebb művei, köztük az Akiért a harang szól és Az öreg halász és a tenger. Az író kubai hétköznapjait felidéző mintegy kétezer - más források szerint 2500 - tárgy és dokumentum a kubai nemzeti örökségvédelmi tanács és egy Hemingway kubai hagyatékával foglalkozó amerikai alapítvány megegyezésének köszönhetően most a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeumba került - olvasható a Cuba Contemporanea című kulturális folyóirat internetes kiadásában.

Az átadott anyagban találhatók többek között kocsmai számlák, személyes feljegyzések, egy 1941-es Plymouth kombi biztosítása, kubai fegyverviselési engedély, bikaviadalra szóló belépőjegyek, sőt "Papa kedvenc hamburgerének" receptje is az író negyedik feleségétől, Mary Hemingwaytől. Ugyancsak megtalálható a dokumentumok között az az 1954-es távirat, amelyben Anders Osterling, a Svéd Akadémia képviselője értesíti Hemingwayt arról, hogy elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.

A kubai Hemingway-hagyaték első részletét 2008-ban kapta meg a Kennedy könyvtár. A bostoni intézményben őrzik a világ legnagyobb Hemingway-gyűjteményét, többek között a kéziratos hagyaték 90 százalékát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár