2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örmények, törökök, kurdok

2013. október 2. 10:02 MTI

Örmények, törökök, kurdok - Az 1915-ös örmény katasztrófa és a mai Törökország címmel jelent meg Flesch István újságírónak, a Magyar Távirati Iroda nyugalmazott munkatársának, volt külpolitikai főszerkesztőjének Törökországgal foglalkozó negyedik könyve a Corvina Kiadó gondozásában.

A könyvet bemutató Fodor Gábor turkológus-történész elmondta, hogy az írás alapvetően az örménykérdést tárgyalja. Mint folytatta, az 1850-60-as évektől az 1915-1916-os úgynevezett kitelepítési törvények végrehajtásáig tartó 40-50 év, amely az Oszmán Birodalomban élő örmény kisebbség nemzeti mozgalmait takarja, szomorú véget ért és ez a vég a mai napig komoly viták tárgyát képezi. A szakember rámutatott, hogy olyan történelmi eseményről van szó, amelynek a mai napig van egy török és egy örmény interpretációja.

Flesch István az MTI kérdésére elmondta, hogy az örménykérdés már a Kemál Atatürk pályájával foglalkozó Atatürk és kora című 2004-es kötetében is téma volt, ám abban mindössze egyetlen fejezetet szentelt az örmény tragédiának, amellyel most egy egész könyvön keresztül foglalkozott. Mint hozzátette, egy török történészprofesszornál bukkant rá arra a gondolatra, amely szerint az ifjútörök csoport akkor még illegális része logikus módon találta meg Atatürkben azt a személyt, akit mozgalma élére akart állítani, mert Atatürk az örménykérdés tekintetében teljesen tiszta volt, soha nem vérezte be a kezét. Flesch szerint amikor az örménymészárlások folytak az ország keleti és más részein, Atatürk éppen az ország nyugati felében harcolt az angolok, új-zélandiak, ausztrálok és franciák ellen, és később sem találtak nála olyan gondolatot, amelyben egyetértését nyilvánította volna ki azzal, ami az örményekkel történt.

A szerző rámutatott, a korábbi évtizedekhez képest ma az az igazi különbség, hogy míg a török kormány igazából nem változtatott azon az alapvető véleményén, hogy nem lehet népirtásnak nevezni a történteket, mert tulajdonképpen polgárháború dúlt és mindkét fél nagy veszteségeket szenvedett, addig a török civil társadalom legalább egy évtizede megemlékezik az örmény népirtás emléknapjáról (április 24). A rendőrség eleinte közbelépett az ilyen alkalmakkor, ám most már engedi ezek megtartását. Mint hozzátette, a tudomány szintjén pedig már nemzetközi konferenciákat is szerveznek az örménykérdésről Törökország különböző pontjain.

Fodor Gábor hangsúlyozta, a szerzőnek úttörő jelentőségű munkája van abban, hogy feldolgozta az 1920-as évektől kezdve napjainkig tartó korszakot és bevezette annak szakmai szókincsét a magyar közéletbe. Az örménykérdés mellett a könyvben terítékre kerül a Törökország jelenét és elmúlt húsz évét nagyban befolyásoló kurdkérdés és olyan török belpolitikai események, amelyek nélkül nem érthető meg az az álláspont, amelyet a török politikacsinálók fogalmaznak meg manapság - mutatott rá a turkológus.

A könyvben a 2000-es évek vége felé meggyilkolt örmény származású, magát töröknek valló újságíró, Hrant Dink alakja is gyakran visszatér. A szerző elmondta, a török-örmény megbékélésért sokat tevő újságíró mindig is a történelem tisztázása mellett emelte fel a hangját, és ennek egyik legfontosabb eszközeként a közoktatást nevezte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár