2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Bezárta kapuit a világ egyik legrégebbi monostora

2013. szeptember 12. 18:38

Az egyiptomi forrongások és az egyre romló közbiztonság miatt bezárt a világ legrégebbi, mai napig működő keresztény monostora a Sínai-félszigeten.

A Szent Katalinról elnevezett épület a világ legrégebbi, mai napig működő keresztény monostora. Az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félsziget déli részén, a Sínai-hegy alatt, I. Justinianus bizánci császár (525-565) megrendelésére épült, ahol a Szentírás szerint Mózes megkapta a tízparancsolatot. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő monostor világhírű könyvtárában görög, arab, örmény, szír és héber nyelvű kódexeket, kéziratokat őriznek a korai időkből, de tekintélyes ikongyűjteménye is, amely tartalmazza a világ legrégebbi, enkausztikus technikával készült Krisztus-ábrázolást.

Júliusban az egyiptomi hatóságok elrendelték a monostor ideiglenes bezárását, miután a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi egyiptomi elnököt, káoszba borítva az észak-afrikai országot, ami után megindultak a keresztény templomok elleni bosszúhadjáratok. A sínai ortodox templom igazi turistaszenzáció, de mióta a monostort bezárták, a külföldiek nemcsak az épületet kerülik el, hanem a terület névadó települését is.

A terület a 2011-es egyiptomi forradalom óta veszélyben van, de a helyzet azóta tovább romlott. Bár a monostorban nem szűnt meg a hitélet, a vallási épületet kiszolgáló létesítményekből – így a 28, már bezárt bazárból és ugyanannyi kávézóból – származó bevételek elmaradtak, a napi 80, turistákat szállító busz leállt, így a szerzetesek nem tudják kifizetni a monostor 400 fős személyzetének bérét.

A területet legutóbb 1982-ben, a Sínai-félsziget visszafoglalása után zárták le az egyiptomi hatóságok, a mostanira két hónappal a keresztény templomok elleni támadások és az északi területeken kitört forrongások után került sor, miután az egyiptomi népesség tíz százalékát kitevő kopt keresztényeket vádolták meg azzal, hogy elüldözték Murszit – annak ellenére, hogy bukását a többi vallásfelekezet is üdvözölte. Bár a helyiek alig várják, hogy újra megnyíljon a monostor kapuja a látogatók előtt, a közbiztonság csaknem javul, így félő, hogy turisták egyhamar nem léphetnek a területre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár