2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tárt karokkal várnak a diktátorok búvó-és nyaralóhelyei

2013. július 30. 16:31

Idén júniusban jelentette a német Sueddeutsche Zeitung napilap, hogy felújítják Adolf Hitlernek a bajor Alpokban fekvő egykori üdülőjét. A jelenleg ezer négyzetméteres központot 2500 négyzetméteresre bővítik a 2018-ig tartó projekt keretében, a munkálatok várhatóan 2015-ben kezdődnek és 17 millió eurót fordítanak a többi között arra, hogy átépítik az információs központot. A 19-20. században élt politikusok, királyok, diktátorok egykori rejtekhelyei, nyaralói iránt egyre több turista érdeklődik, most bemutatjuk, hova érdemes ellátogatni.

Sztálin, Szocsi

Sztálin egyik legkedveltebb nyaralója egy csendes tengerparti faluban, a grúz határ közelében lévő Szocsiban állt, amely származása miatt különösen fontos volt számára. Néhány forrás szerint a szovjet vezető akkor is ide „menekült”, amikor meghallotta, hogy Hitler megszegte a Molotov-Ribbentrop paktum megnemtámadási szerződését.

A dácsa egy félreeső dombon fekszik, ahol a "polgári" személyek tartózkodása – a főtitkár ottléte idején – szigorúan meg volt tiltva. A közeli kilátó tetején állandóan egy mesterlövész őrködött, ami Sztálin szűnni nem akaró paranoiának ékes bizonyítékául szolgált. Az épület berendezése rendkívül puritán volt, egy szobában volt a diktátor ágya, a golyóálló kanapéja és az íróasztala is. A szomszéd szobában egy biliárdasztal, az udvarban pedig egy medence biztosította a szovjet vezető kényelmét.

A dácsa ma múzeumként funkcionál, ahol többek között megtekinthető Sztálin viaszszobra, amint a Generalisszimusz öreg íróasztala mellett ül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár