2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Trolibusz-történeti kiállítás nyílt Szegeden

2013. január 11. 10:58 MTI

Trolibusz a Napfény városában címmel a szegedi troliközlekedés történetét bemutató tárlat nyílt csütörtökön a Somogyi Károly Könyvtárban. A dokumentum és fotókiállítás a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) uniós támogatási programjának keretében nyílt meg - mondta el a tárlatot rendező Somogyi Szilvia.

A tárlaton bemutatják a város tömegközlekedésében jelentős szerepet játszó troli megjelenését, történetét és jövőjét. A tárlókban összegyűjtött dokumentumok jelentős része a könyvtár anyagából származik: korabeli újsághírekből, képes könyvekből, szórólapokból, plakátokból. Emellett egy fotósorozatot is láthatnak az érdeklődők az első járművektől az idén megjelenő korszerű trolikig.

Szegeden 1978 júliusában kezdődött meg a vonalépítés és a forgalmi szakszemélyzet képzése. Az induláshoz beszerzett járműállomány 9 szovjet gyártmányú ZIU-9 típusú szóló trolibuszból állt, amelyek 1979. február 22-én érkeztek Szegedre. 1979. április 29-én ünnepi keretek között adták át az első szegedi és egyben vidéki trolibuszvonalat. A városközponthoz közeli Bartók Béla tér és az újszegedi Odessza lakótelep (Gyermekkórház) között megépített 2,3 kilométeres út az egykor Újszegedre közlekedő villamosra emlékezve az 5-ös számot kapta.

Ez mára több mint 37 kilométeres hálózatra és 56 darabos flottára bővült. Emellett idén kerül forgalomba az a 13 új Ikarus-Skoda 187Tr típusú jármű, melyek a legkorszerűbb, felsővezetéktől függetlenül is közlekedni képes trolibuszok. A kiállítás apropóját az adta, hogy az SZKT 426 ezer euró uniós támogatást nyert, kilenc - osztrák, olasz, német és lengyel - társszervezettel közös pályázaton. A projekt egyik lépéseként minden országban megrendezik az adott város trolibusz-közlekedésének történetét bemutató kiállítást. Szegeden a Szegedi Közlekedési Kft. és a Somogyi-könyvtár közös tárlata 2013. február 6-ig tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár