2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Adalékok a kommunizmus kutatás történeti problémájához

2012. december 29. 11:05 Ötvös István

A kommunizmus kutatás levéltári nehézségei kapcsán szinte mindenkinek dokumentumok megsemmisülése és hiányosság, valamint a külföldi – szovjet dokumentumok – töredékes ismerete rémlik fel. A közép-európai közgondolkodás amúgy is hajlamos az összeesküvés-elméletek befogadására, ezért sokan valamilyen „mindentudó”, láthatatlan kéz manipulációjától rettegnek és ennek is tulajdonítják az iratanyag hiányát.

A szóbeli utasítások miatt nagy a forráshiány

Csakhogy valójában minden korszak kutatója forráshiányban szenved, legfeljebb más-más okból. De míg a – példa kedvéért – középkor kutatója számára a forráshiányt az egykorú dokumentumok természetesnek vélt megsemmisülése okozza, addig a modern korszak kutatója számára a látszólagos bőség ellenére egy másfajta hiány jelenléte nyomasztó.

Hiába találták fel az írógépet és készítettek nagyszámú másolatot egyes dokumentumokról, valójában a modern hírközlési eszközök lényegesen tágabb teret biztosítanak a szóbeli utasítások kiadására. És hogy Rákosi Mátyás, vagy Kádár János pontosan milyen utasításokat adott szóban, azt voltaképpen soha nem fogjuk megtudni.

A kérdés tehát voltaképpen nem az, hogy lesz-e forráshiány, hanem az, hogy be lehet-e tömni – és ha igen, hogyan – a réseket? Hogy ne teljesen elméleti síkon tapogatózzunk néhány példán keresztül próbáljuk meg bemutatni a forráshiányok és azok kitöltésének (talán) lehetséges okait, módját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár