2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Fel akarták támasztani az USA első elnökét

2012. február 6. 10:17

George Washington nemcsak az Egyesült Államok első elnöke volt, hanem majdnem az első zombija is – ironizál az io9. A tudományos hírportál szerint a néhai elnök családja majdnem elfogadta a Capitolium tervezőjének ajánlatát, amely feltámasztotta volna a mai napig nagy tiszteletnek örvendő államférfit.

William Thornton leginkább arról lett híres, hogy ő volt a washingtoni Capitolium első tervezője. De szintén ő volt az, aki azzal a képtelen ötlettel állt az elnököt egy nappal korábban elveszítő gyászoló család elé, hogy némi takaró, bárányvér és pumpa segítségével visszahozza az élők sorába George Washingtont.

Az elnök egy 1799-es téli utazás során lett beteg, ami igazán csak a finomnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető kezelési módok (melasz, ecet és vaj fogyasztása) után hatalmasodott el rajta. Halálos ágyán mondta doktorának a következőket: „Biztos, hogy meghalok. De nem félek elmenni”. Washington végül kivérzett, és tüdőgyulladást kapott. A nagy vérveszteség hatására hunyt el, december 14-én hívta magához a Teremtő.

Az attól való félelmében, hogy esetleg élve temetik el, arra kérte családtagjait: várjanak három napot a temetéssel, mire megbizonyosodnak afelől, hogy valóban eltávozott az élők sorából. Másnap érkezett meg Thornton, s állt a First Lady, Martha Washington elé a következő ötlettel: tegyenek jeget Washington holttestére, erőteljesen dörzsöljék meg egy takaróval, légcsőmetszéssel pumpáljanak levegőt a tüdejébe, majd adjanak neki bárányvért.

A családtagok és a barátok végül visszautasították a hóbortos orvos nagylelkű ajánlatát, mondván, valószínűleg nem fog működni, s különben is: Washington is azt akarná, hogy békében nyugodjon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár