2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Az első felfedezők leszármazottai az abók

2011. szeptember 27. 08:07

Az ausztráliai őslakosok felmenői a modern ember vándorlásának első hullámában érkezhettek a kontinensre - derül ki a legújabb genetikai kutatások eredményeiből.

A legnagyobb kontinens első benépesülése 70 ezer évvel ezelőtt történhetett, míg a modern ember először 50 ezer éve léphetett Ausztrália földjére - derítette ki egy nemzetközi kutatócsapat az abók génjeinek szekvenálásával.

A hajmintákból kivont DNS alapján elvégzett vizsgálatok alapján a dán és kínai kutatók ugyanis azt feltételezik, hogy az őslakosok felmenői már 64-75 ezer évvel ezelőtt elváltak az európaiak és ázsiaiak őseitől. A genetikusok szerint az abók ősei lehettek az első modern emberi felfedezők, valamint az ausztrál őshonos népesség lehet a leghosszabb ideje egy földrajzi helyen tartózkodó embercsoport.

A felfedezés jelentősen átírta a modern ember elterjedésével kapcsolatos elméleteket is, ugyanis eddig az abókat az Ázsiát benépesítő csoportok leágazásának tartották. A kutatócsoport eredményei alapján azonban valószínűsíthető, hogy amikor Ausztrália őslakosainak felmenői megkezdték utazásukat, az ázsiaiak és az európaiak még nem váltak el egymástól. A később elkülönülő ázsiaiak és az abók 24 ezer évvel később egyszer keveredtek egymással.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár