7 végzetes pillanat

Illegális ásatások miatt idegesek a görögök

2011. augusztus 23. 13:21

Illegális ásatások borzolják a nemzetközi régésztársadalom kedélyeit, ugyanis a török ciprióta sajtó nemrég hírt adott a nemzetközi joggal ellentétes feltárások eredményeiről.


A ciprusi Famagusztától néhány kilométerre fekvő Szalamisz területén zajló – nemzetközi jogba ütköző - ásatások eredményeiről diadalmas riportokban számolt be pár napja a török sajtó.

Az első feltárások 1998-ban kezdődtek meg az Ankarai Egyetem és a ciprusi török területen fekvő Kelet-Mediterrán Egyetem együttműködésében. Tavaly a régészek három nagy szobrot találtak az egykori szalamiszi római fürdők területén; a plasztikák közül az első egy római császárt ábrázolhat, míg a második és harmadik Hádész istent, és feleségét, Perszephonét jelenítheti meg. A szakemberek két másik töredezett állapotban fennmaradt alkotást szatírokként határoztak meg.

A nemzetközi régészközösség elítéli a Szalamisz városának területén folyó kutatásokat, ugyanis a Törökország és Ciprus által is aláírt Hágai Egyezmény szigorúan tiltja a feltárásokat az idegen megszállás alatt álló területeken. A ciprusi külügyminisztérium panaszt nyújtott be az ügyben az UNESCO-nak, valamint az ENSZ-nek és az Európa Tanácsnak.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!