2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Egy albumban a Barbarossa-hadművelet vezetői és áldozatai

2011. június 23. 12:28 The New York Times

Propagandacéllal készített, de személyes jegyeket is magán viselő második világháborús album került elő New Yorkból. A gyűjtemény hamarosan kalapács alá kerülhet.

Számos olyan fotóalbumról van tudomásunk, amely a rendszer potentátjairól, vagy a Harmadik Birodalom agressziójának áldozatául esett foglyokról készült képeket tartalmaz. A most felbukkant album különlegességét az adja, hogy készítője mind a náci vezetőket, mind a Barbarossa-hadjárat áldozatait lencsevégre kapta.

A keleti frontot nyomon követő szóló fotóalbum két oldalt szentel a hadifoglyoknak. Néhányan közülük rongyokban, mások a Vörös Hadsereg uniformisában pózolnak, vagy Dávid-csillaggal ellátott kabátot viselnek. Négy oldallal odébb a Führer Horthy Miklós kormányzó érkezését várja egy vasútállomáson.

A fotós – akinek kilétéről a fotók közzétételét követően szinte azonnal fellebbent a fátyol – személyében Franz Kriegert tisztelhetjük, akinek teljesen átlagos kinézetű albumán semmilyen információ nem utal készítőjének személyazonosságára. Krieger elsősorban – a logisztikával foglalkozó Reichs-Autozug Deutschland tagjaként – a kelet-európai felvonulást fotózta végig, miközben a buszkonvoj a Berlin-Minszk-Szmolenszk-München útvonalat tette meg.

A képeken Minszk – amely már az 1941. júniusi Barbarossa-hadművelet kezdetén elesett – romokban áll, később egy otthon látszik, ahol a fotós lábadozott (a kamera felé mutatott orvosi nyilvántartó lap szövege olvashatatlan), majd következik Bajorország, s végül egy hölgy, aki több képen is szerepel, valószínűleg Krieger felesége – vagy testvére, esetleg szeretője.

Az albumot egy 72 éves, neve elhallgatását kérő New Jersey-i férfi adta át a New York Timesnak, abban a reményben, hogy ezzel növelni tudja az album értékét, az érte remélt "hatszámjegyű összegből" pedig fedezheti gyógyszerkiadásait. A férfi elmondása szerint egy pénzszűkében levő munkástól kapta az albumot 50 ezer baseball-kártya társaságában, ő pedig egy német embertől jutott az értékes gyűjteményhez.

„Az album minőségileg különbözik az eddig ismert gyűjteményektől” – mondta el Judith Cohen, az amerikai Holocaust Memorial Museum fotórészlegének vezetője. „Profi fotóssal van dolgunk, aki tudta mit csinál. Elképzelhető, hogy egy PK (Propagandakompanie) fotós személyes kollekcióját tartjuk a kezünkben” – tette hozzá.

Az egyik felvételről később kiderült, hogy azonos a Steven Spielberg Jewish Film Archive-ban (Yad Vashem) levő 1907/15. számú képpel, így sikerült beazonosítani a helyet (Minszk) és az időpontot (1941). „Elterjedt gyakorlat volt, hogy a PK tisztviselők magáncéllal albumokat készítettek” – kapcsolódott be a beszélgetésbe Daniel Uziel, a Yad Vashem munkatársa. „Nagyon érdekes és kevéssé kutatott téma ezeknek a fotóknak az utóélete” – tette hozzá.

„Habár sok fotó propagandisztikus céllal készült, s felismerhetőek rajta a hivatalos útmutatás jegyei, vannak olyanok is, amelyek ’katasztrófa-turizmus’ jellegűek” – fejtette ki Uziel. A hadifoglyokat egyenként ábrázoló állófotók jellegzetes PK-felvételek, amelyeknek a Wehrmacht és a propagandaminisztérium által támasztott követeléseknek kellett megfelelniük; közülük csak azok ábrázolnak zsidókat, amelyeken tisztán kivehető a sárga Dávid-csillag, hiszen őket általában a legrövidebb időn belül átadták az SS-nek.

A datálást a LIFE magazin egyik, Hitlert és Horthyt együtt ábrázoló képe segítette, ugyanis a most előkerülő albumban egy ehhez kísértetiesen hasonlító felvétel látható. Horthy 1941 szeptemberében a kelet-poroszországi 'Farkasodúra' keresztelt főhadiszálláson tárgyalt Hitlerrel a hadjáratról. „A lengyelországi Ketrzynben tartott találkozón Horthy ragaszkodott hozzá, hogy vonják ki a magyar csapatokat az orosz frontról, mivel abban a hitben élt, hogy a keleti háború lényegében már befejeződött” – magyarázta Deák István, a Columbia történelemprofesszora.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár