2020. tavasz: Halálos tudomány

Vitatják a mártírházaspár csontjainak megtalálását

2011. június 8. 13:08

Megtalálhatták két ókori szent sírját - adta hírül a National Geographic tudósítása. Egy amerikai antropológus szerint viszont az egyezés mellett felvonultatott bizonyítékok elégtelenek.


A National Geographic egy hónapja jelentette be, hogy az olasz Reggio Emilia templomában korábban talált mintegy háromszáz csont az ókeresztény kor mártírhalált halt házaspárjáé, Szent Krizantuszé és Dáriáé lehet. A csontokon elvégzett vizsgálatok valószínűsítik: azok egy 17-18 éves férfihoz és egy húszas éveiben lévő nőhöz tartozhatnak.

Az elemzések szerint a pár a római felsőbb rétegekhez tartozhatott, mert a csontok állapota alapján nem lehettek kitéve rendszeres erős fizikai terhelésnek, valamint a csontozatban talált ólommennyiség arra utal, hogy a városi csatornahálózatból nyerhették az ivóvizet. A radiokarbonos vizsgálatok eredményei szerint a leletek i. sz. 80 és 340 közöttre keltezhetőek. Mindezek alapján a kutatók valószínűsítik, hogy Szent Krizantusz és Daria csontjait találták meg.

Kristina Killgrove amerikai antropológus szerint azonban a sok egyezés ellenére korántsem biztos, hogy a mártírok csontjait találták meg. Abból, hogy egy egykori fiatal római polgár földi maradványai nem mutatja a fizikai igénybevétel jeleit, nem szükségszerűen következik, hogy a magasabb társadalmi körökből származik.

Másrészt a csontok magas ólomtartalma sem kizárólagos bizonyíték, hiszen még nem találtak olyan leletet, ami megerősítené azt az elterjedt álláspontot, melyszerint csak az előkelő rómaiak szenvedtek volna ólommérgezésben, sőt egy nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy mind Róma, mind a római Britannia közembereinek fogaiban magas volt a mérgező kémiai elem szintje.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!