2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Skót lehetett Robin Hood

2011. január 4. 08:19 The Daily Telegraph

Robin Hood, az angol hősök archetípusa valójában skót volt - legalábbis egy új kutatás szerint.


Általában úgy tartják, a tolvajok fejedelme Nottinghamshire-ból származott, de Jack Whyte történelmi regényíró most nem kevesebbet állít, mint hogy a sherwoodi erdővel azonosított hős gyökereit valahol a határ északi oldalán kell keresnünk. Whyte legújabb műve, a The Forest Laird című könyve után kutatva jutott arra a felfedezésre, hogy Robin Hoodban a Mel Gibson által is alakított karakter, William Wallace vonásai jelennek meg.

A 70. életévében járó, ötven éve Kanadában élő író szerint erre az egyetlen bizonyítékot Wallace pecsétje szolgálja. Ez a Lübecki Levélen található, amit a skót lovag 1297-ben küldött a német városba egy hónappal a Stirling Bridge melletti csata sikeres megvívása után, jelezvén az európai kereskedőknek, hogy Skócia továbbra is tárt karokkal várja az üzleti lehetőségeket kínálókat.

„A pecsét azt mutatja, hogy a lovag az íjat használta jelként, ez pedig azt egyértelműsíti, hogy Wallace íjász volt” – állítja Whyte. „A kutatások során kiderült, hogy Wallace nagybácsijának, Malcolm Wallace-nak dolgozott, mint erdei vadász, ami a vadőr középkori megfelelőjének számít. Igazi törvényenkívüli volt, orvvadászatból élt, gyerekkorának nagy részét pedig a Selkirk-erdőben elrejtőzve töltötte. Szóval itt van egy íjász, aki ráadásul törvényen kívül, egy erdőben él, barátnőjét Mirrennek hívják (a Marion skót megfelelője); őt később elrabolják és meggyilkolják, ugyanúgy, ahogyan A rettenthetetlen című filmben. Úgy gondolom, hogy ez a férfi – mint fiatalember – volt az a valaki, akinek alakjából Robin Hood legendája kinőtt” – tette hozzá.

Nem ez az első eset, amikor a tolvajok fejedelmét Skóciával hozzák összefüggésbe: az első lehetséges modell skóciai Dávid volt, Huntington earlje. David Crook, a Nottinghami Egyetem elismert Robin Hood-kutatója szerint a legenda egy valós személyen alapult, egy tolvajon, akinek csillaga az évek során egyre magasabbra emelkedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár