Hitler elfeledett szövetségesei

Középkori leletek a szegedi Árkád területéről

2010. szeptember 6. 20:52 MTI

Középkori település nyomaira bukkantak a Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársai Szegeden, az Árkád bevásárlóközpont területén.

A leletek azért számítanak érdekesnek, mert a szakemberek korábban úgy tudták, a város e része csak később népesedett be – tájékoztatott Gergely Olivér, a szervezet regionális irodájának sajtóreferense.

A megelőző ásatás során a közel 24 ezer négyzetméter kiterjedésű területen több mint háromszáz objektumot tártak fel a régészek. A közel két méter mélyen húzódó sárga, agyagos altalajba mélyedve számos gödör, árok, kemence és egyéb objektum került napvilágra. A leletanyag – amely 16-18. századi megtelepedést jelez – teljes hasonlóságot mutat a szegedi egyetem rektori épületében folytatott feltárások leleteivel. A további összefüggések megállapítására a feltárásokat követő feldolgozás és tudományos kutatómunka ad majd lehetőséget.

A leletek tudományos szempontból azért számítanak különösen érdekesnek, mert a történelmi források alapján Szegeden három fő megtelepedési góccal lehet számolni, amelyeket a mai Belvárosban, Felsővárosban és Alsóvárosban kell keresni, az épülő bevásárlóközpont területe azonban kívül esik ezeken. Egy 18. század végén készült katonai térkép is lakatlanként, illetve szőlőtermő területként jelöli a helyet. A leendő bevásárlóközpont helyén lakóházak mellett az egykori kenderfonó épületei álltak, így azzal is számolni kellett, hogy az alapok és pincék kiásása során elpusztultak a lehetséges régészeti rétegek.

A szakember szerint a feltárás egyik fontos tanulsága, hogy a szűkös írott források által szerzett ismereteket a régészet meglepő fordulatokkal egészítheti ki, és a kutatásról már most kijelenthető, módosítani fogja a középkori Szegedről eddig kialakult képet.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!