2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szöged hírös város

2010. június 7. 15:01 MTI

A "szegediséget" és a városhoz kötődő hagyományokat mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új, Szöged hírös város címet viselő néprajzi állandó kiállítása, amely júliusban nyílik.

A kiállítás négy tematikus egységben a szegedi nagytájon élők és a Tisza viszonyát, a gazdálkodás hagyományait, a jellegzetes kézműves mesterségeket, valamint a népszokásokat mutatja be - mondta Bárkányi Ildikó, a múzeum néprajzi osztályának vezetője a tárlat előkészületeiről rendezett sajtótájékoztatón pénteken.

A látogatók a szegedi Kultúrpalota emeletén nyíló kiállításon megismerhetik majd a Tiszához kötődő foglalkozások, a halászat, a hajóépítés hagyományos eszközeit. Láthatók lesznek a paraszti gazdálkodás, az állattenyésztés, a növénytermesztés emlékei. Kiemelt helyet kap majd a "homok megszelídítésének" időszaka, a szőlőművelés és a paprikatermesztés szegedi megjelenése. A tárlaton olyan, eddig a raktárak mélyén pihenő tárgyakat is bemutatnak, melyekkel korábban csak a szakemberek találkozhattak.

A kiállítás egyik egységében az országos hírnevet szerzett szegedi kézművességet, a papucsos és késes mesterséget mutatja be. Láthatók lesznek az egykor az egész Délvidéket ellátó szegedi kékfestő központ tárgyi emlékei, s megismerkedhetnek a látogatók a tápéi gyékényszövéssel is.

A tárlat rendezői a szegedi nagytáj népszokásai közül a búcsújárás hagyományát választották ki, hiszen az alsóvárosi ferences templom több mint ötszáz éve a térség fontos vallási központja. Az érdeklődők a kiállított tárgyakon kívül érintőképernyős terminálok segítségével tallózhatnak a múzeum gazdag néprajzi témájú fotógyűjteményében, s filmeket is láthatnak majd - mondta a muzeológus.

Zakar Péter, a közgyűjteményt fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke elmondta, az új tárlat létrehozására a múzeum mintegy 40 millió forint pályázati forrást nyert, melyet az önkormányzat további 3 millió forinttal egészített ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár