Hitler elfeledett szövetségesei

Morva rotundát találtak a cseh régészek

2010. augusztus 9. 08:24

A Nagymorva Fejedelemség idejéből származó körtemplom (rotunda) maradványaira bukkantak Pohansko településen cseh régészek; 30 éve ez az első ilyen nagymorva korabeli templom, amelyet felfedeztek Csehországban.


A templom első maradványaira két éve bukkantak rá, azonban a későbbiekben kiderült, hogy a kőépítménynek kör formája van hatméteres átmérővel, és így tulajdonképpen egy körtemplomról van szó - mondta Jirí Machacek, a brnói Masaryk Egyetem régészprofesszora. "Kiderült, hogy Pohanskónak is van rotundája, amely jellegzetes épülete a Nagymorva Fejedelemség központjainak. Ez a felfedezés emeli Pohansko történeti jelentőségét" - tette hozzá Machacek.

Ez a második olyan kőtemplom, amelyet ezen a területen tártak föl. Senki sem számított arra, hogy itt egy templom van, mivel a régészek már évtizedek óta végeznek ásatásokat a körzetben. Körülbelül 200 sírhelyet találtak a templom körül, amelyek közül 80-at tártak föl eddig. A sírokban fülbevalókat és egy régi baltát is találtak.

Pohansko, amelynek nevét talán "pogány helynek" lehetne fordítani, a 9. században a fejedelemség egyik legnagyobb központja volt. Épületeinek nagy része fából épült. Az ásatásokat ezen a környéken körülbelül 50 éve kezdték meg. Mikulcice közelében a fejedelemség 12 kőtemplomát fedezték föl eddig. Machacek bízik abban, hogy a pohanskói rotunda közelében folytatódó feltárások újabb meglepő felfedezéseket tartogatnak.

A Nagymorva Fejedelemség a 9. században a morvák fejedelmei által létrehozott korai államalakulat volt, amely az avar hatalom összeroppanása és a magyarok megjelenése között létezett a Thaya és a Duna folyók közötti területen. Főbb városközpontjai Mikulcice, Pohansko, Staré Mesto és Devin voltak.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!