2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készül a Nagymorva Birodalomról

2009. június 29. 12:42 MTI

A Nagymorva Birodalomról készít filmet Juraj Jakubisko, a Prágában élő nemzetközileg elismert szlovák filmrendező; a tavaly mozikba került Báthory című nagy történelmi freskója majdnem 400 millió koronás (3 milliárd forint) költségvetésével minden idők legdrágább közép-európai filmje volt.

A Szláv Hősköltemény munkacímet viselő történet a legendás nagymorva fejedelem, Szvatopluk idejébe viszi vissza a nézőt. A filmet a tervek szerint jövőre forgatják. "A történet a szlávokról szól, arról a korról, amikor Szvatopluk egyesítette a szláv törzseket, amelyek a maguk korában az akkori civilizált Európa egyharmadán laktak" - vázolta terveit Jakubisko.

Újságírókkal Prágában beszélgetve azt is elárulta, hogy a régmúlt időkről szóló film a messzi jövőbe tekintéssel fog kezdődni. "A történet a jövőben kezdődik, röviddel 3000 előtt. Ebből a sci-fi környezetből térek vissza a 9. század valóságába" - mondta a nemzetközi hírű filmes, aki tavaly ünnepelte 70. születésnapját.

A Báthoryt megelőzően Juraj Jakubisko legkiemelkedőbb filmje Az ezeréves méh, amely a Pichanda család két nemzedékének 1887 és 1917 közötti életútját feltárva kalandozik a történelemben. A szabadság és a boldogság keresése áll a középpontjában következő, ugyancsak erősen a művészeti tudatban élő filmtablójának, az Ülök az ágon és jól érzem magam (Sedím na konári a je mi dobre) címűnek is, amely a nyolcvanas évek egyik csehszlovák sikerfilmje volt.

A Báthory Erzsébet (1560-1614) magyar grófnő életéről szóló, tavaly bemutatott Báthory című film cseh-szlovák-magyar-brit koprodukcióban készült, és a rendszerváltás utáni időszak egyik legsikeresebb filmje volt Csehországban és Szlovákiában. Jakubisko korábban elmondta, hogy a véres kezű gyilkos imázsától akarja megszabadítani a történelmi figurát. A források alapján okos és művelt asszonynak ismerte meg - közölte a rendező és leszögezte, hogy szerinte a vagyonára törő intrikusok rágalmazása okozta a grófnő tragédiáját. Jakubiskót, a "kelet-európai Fellinit" a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért tavaly Kristályglóbusszal tüntette ki a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál rendezőbizottsága.

Bár a Szláv Hősköltemény költségvetése még nem végleges, Jakubisko elmondta, a film elkészítése nagyon sokba kerül. "Minél mélyebben ássuk be magunkat a történelembe, annál többe kerül. Nem azért, mintha az embernek eltúlzott igényei lennének, hanem mert az eredetiség megőrzése érdekében az utolsó fakanalat is el kell készíteni" - fejtette ki a rendező.

Jakubisko elmondta: a pénzügyi válság a filmszakmában is érezteti hatását. "Tény, hogy a beruházók már nem olyan könnyen adnak pénzt a filmes projektekre, mint korábban" - jegyezte meg. Ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy a Nagymorva Birodalomról szóló film megvalósításához sikerül összeszednie a szükséges összeget, és a forgatás a tervek szerint már jövőre megkezdődhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár