2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Tankönyvben az ősszlovákok

2009. május 15. 10:06 MTI

A szakértők által vitatott "ősszlovákok" kifejezés is szerepelni fog a most készülő közös magyar-szlovák középiskolai tankönyvben - tudósított a SITA hírügynökség. A magyar tankönyvekbe a tervek szerint az "ősmagyarok" kifejezés kerülhet.


Štefan Šutaj szlovák történész

"Biztos, hogy benne lesz" - mondta Dusan Caplovic, a kisebbségekért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes a SITA hírügynökségnek csütörtökön, megjegyezve, hogy a magyar fél pedig "ősmagyarokról" fog írni. Caplovic szerint az "ősszlovák" kifejezést másutt gond nélkül használják, s csak Szlovákiában vannak vele problémák.

Stefan Sutaj, a Magyar-Szlovák Történészbizottság társelnöke szerint a középiskolásoknak szánt közös történelemkönyvnek egy közösen megírt bevezetője és 15 fejezete lesz. A fejezetek külön-külön tartalmazni fogják, miként vélekedik az adott történelmi eseményről a szlovák, illetve a magyar fél. "Minden fejezetnek lesz egy közös zárszava, amelyet a magyar és a szlovák szerzők együtt készítenek el" - jelentette ki Sutaj. A történészt nem zavarja, hogy a könyv egy-egy eseményről kétféle véleményt fog tartalmazni. "Az életben sem egyezünk meg mindig, sokszor apróságok miatt" - jegyezte meg.

Három fejezetet olyan szlovák történészek írnak, akik az "ősszlovák" kifejezés hívei. Alexander Ruttkay, Ján Lukacka és Ivan Mrva tavaly közös állásfoglalásban vette védelmébe Robert Fico szlovák kormányfő "ősszlovákokról" szóló nyilatkozatait. Dusan Kovác történész ugyanakkor a kifejezést értelmetlennek és a történelem elferdítésének tartja. Ruttkay készíti A szlávok bejövetele, a Nagymorva Birodalom és a magyarok bejövetele a Kárpát-medencébe című fejezetet. Lukacka fejezetének címe: A történelmi magyar állam megalakulása, míg Mrva A történelmi Magyarország restaurációja és a belső telepítési hullámok című fejezeten dolgozik.

Mrvát áprilisban a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia párt jelölte a Nemzeti Emlékezet Intézet intéző bizottságába, de a parlamentben kétszer is megbukott. A Sme című liberális napilap április 23-án azt írta, hogy Mrva tagadja a holokausztot. "Beszélhetünk-e egyáltalán Szlovákiában holokausztról... A zsidók egy részének kitelepítését egy más országba nem lehet holokausztnak nevezni" - írta Mrva 2005-ben egy történelmi tárgyú kötetben.

A magyar-szlovák közös történelemkönyvön a szakértők tavaly, az év elején kezdték meg a munkát, és ennek buktatóiről egy tanulmányfüzérben mi is beszámoltunk. A témáról a két ország külügyminisztere is tárgyalt szerdán Pozsonyban. Balázs Péter azt mondta, hogy a történelemkönyv már az idén elkészülhet. Sutaj azt állítja, hogy egyelőre csak a szövegek munkaverziója készült el, s a könyvet a jövő évben adnák nyomdába. A magyar és a szlovák történészek legközelebb június 11-én és 12-én Rozsnyón találkoznak, ahol várhatóan véleményt cserélnek a szövegről. Dusan Caplovic szerint a szlovákok a magyar, míg a magyarok a szlovák szövegeket fogják véleményezni.

A pozsonyi miniszterelnök-helyettesi hivatal eddig félmillió szlovák koronával támogatta a projektet, s a kéziratok leadása után további 16 ezer eurót szán rá. A könyv példányszáma egyelőre nem ismert. A tavalyi év elején hazafias programot meghirdető Robert Fico kormányfő volt az, aki a Nagymorva Birodalom lakóit az eddig szokásos módtól eltérően nem szlávoknak, hanem ősszlovákoknak nevezte. Történészek körében az új kifejezés vitát váltott ki, a többség ellenezte, s történelemhamisítással vádolta meg a kormányfőt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár