2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Virág Zsolt

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély

A rezidenciát a kor legmodernebb technikai vívmányaival szerelték fel, a már említett gőzgép a toronyba pumpálta fel a vizet, és onnan került a vasból készült csővezetékbe, amely nemcsak a kastély szobáit, hanem a parkot és az istállót is ellátta vízzel. A kastély körül egykor gázlámpák világítottak, a világítógázt az ún. „gázházban” fejlesztették.

A kastély kiterjedt angolparkjának a kialakítása a rezidencia építésével egyidejűleg megkezdődött. Az épület főhomlokzata (déli homlokzata) előtt francia barokk kertet alakítottak ki („pleasure ground”), amelyben ma is láthatók a nyírott bukszus sövények és a nyírott tiszafák. A franciakertbe a kastély szintjéről széles díszlépcső vezet le, a közepén szökőkút-medence látható.

A kastélytól távolabb angol tájképi kertet alakítottak ki. A park 44 katasztrális holdas területének nagyobb részét eredetileg – főként tölgyekből és platánokból álló – erdő borította, ebből alakították ki az angolparkot. A növényállomány egy részét a borossebesi vadasparkból szállították át, a „csizmaszár” törzsvastagságú fákat ősszel emelték ki, majd földlabdával együtt alacsony építésű szekereken fuvarozták Ókígyósra, közben gyökerüket szalmafonattal védték meg a kiszáradástól.

1968-ban forgatócsoport lepte el a kastélyt és parkját. Itt vették fel Sándor Pál rendezésében a Szeressétek Odor Emíliát című filmet. A filmben a kastély a Zrínyi Ilona Leánynevelő Intézet nevet kapta. A szigorú vidéki kollégium hétköznapjait bemutató alkotásban Bulla Emma, Szabó Ildikó és Törőcsik Mari is játszott.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár