2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Martin Gorsky

Jó egészséget, Amerika!

Több mint száz éves küzdelem eredményeként az Egyesült Államokban hatalmaskodó és pénzéhes érdekcsoportok által ellenőrzött, érthetetlen és drága egészségügyi rendszer épült ki. 2010. március 22-én Barack Obama sikeresen fogadtatta el a kongresszussal az Egyesült Államok történelmének egyik legellentmondásosabb reformtörvényét. Martin Gorsky cikke azt elemzi, milyen változást jelent Obama megfizethető egészségügyet ígérő reformja Amerikának.

Az 1930-as években semmiféle előrelépés nem történt a kötelező biztosítás bevezetésében, leszámítva az egyre erősödő támogatást. A demokraták a New Deal korszakban hozták létre az amerikai jóléti állam alapjait, hogy kezelni lehessen az 1929-ben kezdődött nagy gazdasági válság hatását. Roosevelt elnök egy darabig fontolgatta, hogy az állami egészségbiztosítást az 1935-ös társadalombiztosítási törvény részévé teszi, amely bevezette a nyugdíjellátás és a munkanélküli biztosítás rendszerét. Végül, mivel a törvény elfogadását így nem látta biztosíthatónak, elvetette az ötletet. A reformpárti szenátorok törvény-előterjesztései 1939-ben, 1943-ban és végül - Truman elnök támogatásával - 1945-ben mind kudarcba fulladtak. A kongresszusi vereség azt jelentette, hogy akárcsak korábban Roosevelt, Truman is kénytelen volt teljesen feladni a reformot. Amerika megint csak az önkéntes alapon működő magánszektor útját választotta az általános és mindenkire kiterjedő egészségbiztosítás helyett.

Ezen a ponton válik érzékelhetővé az útfüggőség. Nyugat-Európa eddigre már hozzászokott a kötelező egészségbiztosítási rendszerhez. Sőt, az orvosok ellenállása is megtört, így az 1940-es években nem jelentett különösebb gondot az állami szerepvállalás kiterjesztése: sem az adóból finanszírozott brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) esetében, sem a De Gaulle által megreformált francia társadalombiztosításban. Amerikában azonban már a reform gondolata sem volt népszerű, az ellenzők félelmei pedig végképp leküzdhetetlennek bizonyultak. Az amerikai baloldal sem tűzte zászlajára a jóléti állam kiterjesztését. Ehelyett viszont az amerikai szakszervezetek rendre hozzáigazodtak a piac elvárásaihoz, és a fizetési csomag részeként követelték a munkaadóktól az egészségügyi ellátás biztosítását. A háború idején a kedvező munkaerő-piaci feltételek miatt az önkéntes ellátás egyre szélesebb körben terjedt el, olyannyira, hogy 1945-re már 15.7 millióan vették igénybe a Kék Kereszt non-profit biztosító szolgáltatásait.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár