2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Kovács Emőke

Wellness és fitnesz a Balaton partján

Manapság a különféle életmódmagazinokban százszámra reklámozzák a wellness, fitnesz, sőt selfness kúrákat, táplálkozás-, klimato- és helioterápiákat. Sokak számára úgy tűnhet, ezek mind a 21. századi egészséges életmód szükségszerű velejárói, holott ezek nem új keletű dolgok. Már a 19. század végén is ismerték, s éltek is vele.

Az 1800-as évek végére Balatonfüred az elsőrendű magyar fürdők közé tartozott. Több nagyméretű szállójában és a nyaralókban közel 600 szoba állt a pihenni vágyók részére. Évente ekkor már több mint 2000-en keresték fel iszapos vize és a Ferenc József kútból folyó savanyúvíz miatt.


A fürdővendégek tájékoztatására készült kiadványok általában - nem egyszer egészen az ókorig visszanyúlva - egész jól bemutatták a füredi fürdő történetét. Majd történeteket, regéket közöltek a Balaton keletkezéséről. A múltba révedés után kalauzoltak csak a 19. század végi Füredre, leírván a fürdői életet:


„Reggel csoportokban látjuk az elegáns közönséget egyszerű angol flanelle, többnyire világos színekben tartott reggeli öltözékben, kis szalmakalapban vagy matrózforma, most igen kedvelt sapkában megjelenni, a gyógysétányon az illatozó hársfák árnyékában, hol 6-8-ig a javallt ásványvíz-, tej- vagy savókúra séta közben zene mellett tartatik. Itt van az első rendezvous: itt állapítják meg az egész napi programot és itt foly a csevegés, az előtte való nap eseményeiről először.”


A reggeli tevékenységek után a kézimunka, olvasás vagy a „lawn tennis, regatta, krokett partik” következtek. 11 óra után fürdés, étkezés, majd a hajó érkezésének üdvözlése folyt. A délutánt ki-ki sziesztával, némelyek kávéházban, vagy a Deák sétányon andalogva töltötték. Öt órától a zenéé, a színházé, a bálok, a tomboláé volt a főszerep. A szórakozáson kívül privát kirándulásokra is lehetőség nyílt, akár gyalogosan például Arácsra, a közeli füredi Szeretet-házhoz (ahol árva gyerekek éltek), Falufüredre, Veszprémbe vagy hajóval: Badacsonyba, Szigligetre, Almádiba.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár