2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Fekete István

Az első igazi First Lady

Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy az amerikai elnökök feleségeinek félhivatalos elnevezése, az először 1849-ben felbukkanó First Lady gyökeret eresszen. Ebben nagy szerepe volt a 19. század végi amerikai sajtónak és egy színpadi darabnak is.

Az Egyesült Államok korai történetében az elnökök feleségeinek nem volt általánosan elfogadott elnevezésük, az elnöki hitvesek ennél fogva különféle megszólításokat részesítettek előnyben, úgy mint ’Lady’, ’Mrs. President’, ’Mrs./Lady Presidentress’, ’Her Majesty’, Queen of the President. George Washington felesége, Martha például ’Lady Washingtonnak’ hívatta magát. A jacksoni demokrácia térnyerésével a rojalista mellékízű elnevezések használata egyre inkább visszaszorult, s ezzel párhuzamosan az egyszerűbb kifejezések (pl. ’Mrs.’) terjedtek el a Fehér Ház falai között.

A visszaemlékezések szerint a titulus először 1849-ben Dolley Madison, az USA negyedik elnöke, az alapító atya James Madison feleségének temetésén hangzott el. Madison hitvesének gyászszertartásán a whig Zachary Taylor a Madison érdemeit méltató beszédében First Ladynak nevezte az asszonyt, de erről sajnos nem maradt fenn írásos bizonyíték: „Soha nem fogjuk elfelejteni, mivel ő volt ennek a félszázadnak az igazi First Ladyje”. 1849 után a cím a különböző washingtoni társadalmi körökben egyre gyakrabban hangzik el, de egészen 1863-ig kell várni az első írásos feljegyzésre. William Howard Russel, a The Times haditudósítójának naplófeljegyzésében (My Diary North and South) a ’First Lady in the Land’-ről szóló pletykákra utal.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár