2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Woodrow Wilson és a nők

Az amerikai-magyar kapcsolatokban meghatározó szerepet játszó amerikai elnökök közül is kiemelkedik Thomas Woodrow Wilson, akihez az első világháború és a 14 pont, valamint a trianoni békeszerződés kapcsolódik. Kevéssé ismert tény azonban, hogy életét négy nő határozta meg: édesanyja, két felesége és szeretője.

Bár Wilson hivatalos életrajzírói ezzel egészen az 1990-es évek elejéig nem szívesen foglalkoztak, biztosan tudjuk, hogy az Egyesült Államok 28. elnöke hivatali idejét megelőzően rendszeresen megcsalta első feleségét.

Szeretői közül Mary Allen Hulbert Peck volt a legismertebb. Kapcsolatuk háttere röviden a következő: 1906-ban Wilson a Princeton Egyetem rektora volt, és heves csatát vívott belső ellenzékével a doktori iskola és a kollégium elhelyezéséről. A viták pszichésen és fizikailag annyira megviselték, hogy 1906 májusában egy reggel arra ébredt, hogy a bal szemére nem lát, és a jobb karját alig tudja mozgatni. A férjét féltő Ellen a teljes gyógyulás érdekében ahhoz is hozzájárult, hogy Wilson egyedül menjen nyaralni a Bahamákra 1907 elején. Wilson itt ismerkedett meg Mary Peckkel, aki egy Massachusettes állambeli gyapjúkereskedő felesége volt, és szintén egyedül nyaralt a Bahamákon. A kettejük között kibontakozó kapcsolatot az sem zavarta, hogy Mary nem tudott vagy nem akart Wilson szellemi partnere lenni: levelezésükből egyértelműen kiderül, hogy el sem olvasta a neki küldött és dedikált politikatudományi esszéket.

A princetoni vita 1907 novemberében zárult Wilson teljes vereségével. Az ezt követő újabb bahamai nyaraláson a szerelmi kapcsolat újra fellángolt, és egyikük sem törődött a róluk terjesztett egyre vadabb pletykákkal. 1908 februárjában Wilson bevallotta hűtlenségét feleségének, aki megbocsátott neki. Mary Peck 1909-ben New Yorkba költözött, és továbbra is rendszeresen találkozott Wilsonnal. Ez a kapcsolat az 1912-ben a nemzeti politika színterére lépő Wilson számára kellemetlen utóhatásokkal is járt: két ízben (1912-ben és 1915-ben) is nagyobb összeget fizetett az időközben elvált Mary hallgatásáért. Csak részben megerősített források szerint Wilson egy mai napig azonosítatlan princetoni kollégája feleségével is megcsalta nejét: a legenda szerint ez újabb 40 ezer dollárjába került. Ezek az addigi amerikai történelem legdrágább elnöki szerelmeslevelei.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár