2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Bartal Csaba

Főszerkesztői köszöntő - 2010. nyár

Kedves Olvasó!

A történelem nem csak a történészeké.

Ezzel a jelmondattal vágunk neki a nyárnak. Jobban mondva: folytatjuk közös utazásunkat, hiszen elindultunk és haladunk. Köszönjük a sok biztatást és kritikát. Előbbinek örültünk, utóbbi hasznunkra vált. Hogy valóban így történt, azt most megtapasztalhatja saját szemével is.

Nyári számunkban amerikai elnöki házaspárokat mutatjuk be egy eddig ismeretlen oldalukról: a First Ladyk szemszögéből. Ők azok, akik képesek voltak hátsó szándék és érdek nélkül hatni férjükre, akik zokszó nélkül tűrték a félrelépéseket és a gazdátlan női bugyikat a kanapék sarkában, és akik letörölhetetlen mosollyal az arcukon álltak kampányoló uruk mellett a reflektorfényben. Kívülről irigylésre méltó volt az életük, de csak nagyon kevesen tudták, hogy a csillogás mögött mennyi álmatlan éjszaka van, és hogy valójában mennyire sanyarú az élet - Harry Truman által csak így nevezte - Nagy Fehér Fegyházban.

Nem kívántunk a hálószobákban kutakodni, hál’ Istennek, nem is kellett. E számunk szerzői megálltak az Ovális Iroda ajtajában.

Két meglepetéssel számomra is szolgáltak e történetek. Nem tudtam: Jackie Kennedy 1 millió dollárt kapott apósától azért, hogy szemet hunyjon férje félrelépései felett. Arról sem volt tudomásom, hogy Betty Fordot mellrákja miatt kezelni kellett. A gyors beavatkozás nyomán a First Lady később sok százezer amerikai nőnek adhatott bátorságot: hogy beszéljenek arról, amiről előtte nem volt szabad.

Csakhogy a magazin nem csak amerikai álomból áll! Vannak valódi, kézzel fogható  sikereink is.

Már az előző számban is olvashatott arról, hogy jelentős előnyökkel jár, ha a Múlt-kor történelmi magazinnal megy múzeumba. Ez a kiváltság nyáron már 12 helyre - köztük három külföldi múzeumba - érvényes, éljen hát bátran vele! Részletek a 143. oldalon.

Végezetül: nagy megtiszteltetés számunkra az is, hogy mostantól az ötvenkilenc esztendős múltra visszatekintő brit történelmi magazin, a Histoy Today magyarországi partnereként folytathatjuk ismeretterjesztő munkánkat.

James Joyce a múlt században még úgy vélte: “A történelem egy rémálom, amiből igyekszem felébredni.” Ha akkor éltem volna, lehet, hogy hasonlóképpen vélekednék. De szerencsére ez a kor másról szól. Így abból a történelemből, amit a Múlt-kor nyújt a következő 148 oldalon, nem érdemes felébredni.
Tessék csak nyugodtan álmodozni.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár