2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Vida István Kornél

Mary Todd Lincoln: az első „First Lady” és első özvegy a Fehér Házban

2009-ben minden Abraham Lincoln születésének kétszázadik évfordulója körül forgott az Egyesült Államokban. Lincoln életének és politikai pályafutásának szinte minden fejezetéről megemlékeztek, amiről viszont alig-alig esett szó, az Abraham Lincoln 23 éves házassága volt Mary Toddal.

Igazi küldetését abban találta meg, hogy a Fehér Ház berendezését – amelyet méltatlannak vélt a nemzet első házához – felújíttassa. A Fehér Ház látogatói hamarosan elámultak az elnöki rezidencia ízléses új bútoraitól, tapétáitól és étkészleteitől. Amikor azonban a számlák is megérkeztek, kiderült, Mrs. Lincoln kevesebb mint egy esztendő alatt túllépte a számára négy évre biztosított 20 ezer dolláros keretet, sőt a Fehér Ház éves karbantartására elkülönített 6 ezer dollárt is elköltötte! A washingtoni sajtó tele volt Mary extravagáns költekezéseivel, miközben az Unió csapatai sorra vereséget szenvedtek a frontokon, s a katonák ellátása hatalmas összegeket emésztett fel. Lincoln végtelenül dühös volt feleségére, és saját zsebéből akarta kifizetni a számlákat, ám végül a Kongresszus csöndben elsimította az ügyet. A viktoriánus divat azonban a pompás ruhákra-ékszerekre is nagy hangsúlyt fektetett: Mary sorra vásárolta a ruhákat (a washingtoni pletyka szerint több új ruhája volt mint a francia császárnénak), s a becslések szerint 1865-ben már 10 ezer dollárra rúgott az adóssága, miközben férje 25 ezer dollárt keresett évente. A First Lady népszerűtlenségét az sem enyhítette, hogy gyakran kereste fel a katonakórházakat, igyekezve enyhíteni a sebesültek szenvedését.

Az érzelmileg egész életében instabil Mary teljesen összeroppant, amikor tizenegy éves kisfiuk, Willie tífuszban meghalt 1862-ben. A tragikus esemény ismét közelebb hozta egymáshoz a házaspárt: a rabszolgafelszabadítás és a háború után rekonstrukciós viták terhe alatt rogyadozó Lincoln próbált minél több időt tölteni feleségével és megcsonkult családjával. Mindketten hatalmas megkönnyebbüléssel vették tudomásul a polgárháború végét, amelyet azonban tragikus módon nem élvezhettek sokáig: 1865. április 14-én a Ford színházban a John Wilkes Booth fanatikus déli szimpatizáns színész golyója kioltotta Abraham Lincoln életét, miközben felesége kezét fogva az „Amerikai Kuzinunk” című vígjátékot nézte.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár