2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Schindler listájának másolatát

2009. április 7. 09:50 MTI

Megtalálták az eredeti Schindler-lista egyik másolatát; a 13 oldalas, 801 nevet tartalmazó megsárgult példány alapján született az Oskar Schindler német gyáriparos által megmentett zsidók történetéről szóló könyv.

A most előkerült dokumentum másolata annak a listának, amely a Schindler által gyáraiban alkalmazott, és ezáltal a haláltól megmentett 1100 zsidó férfi, nő és gyerek többségének a nevét tartalmazta. A kutatók szerint ez alapján készült Thomas Keneally Schindler bárkája című könyve. „Ez az a lista, amelyet Tom használt a Schindler bárkája című könyv megírásakor, és ez irányította rá a világ figyelmét Schindler tetteire” - mondta az új-dél-walesi szövetségi állami könyvtár történész kurátora. „Bár egy másolat másolata, mégis megindító dokumentum” - mondta Olwen Pryke, aki 2008 végén botlott bele a papírokba. „Ha belepillantasz, a megmentett életeket látod” - tette hozzá.

Keneally Schindler bárkája című munkája - amelyet Schindler listája címen is kiadtak - volt az alapja Steven Spielberg 1993-ban Oscar-díjat nyert filmjének. Az író eladta a könyvvel kapcsolatos aktáit, jegyzeteit, és kutatási dokumentumait egy kéziratokra specializálódott ügynöknek, az ausztráliai könyvtár tőle vette meg a hat doboznyi dokumentumot 1996-ban. A kurátorok azonban nem vették észre, hogy a dobozok egyikében a lista egyik példánya is ott pihen. Keneally a listán 173. sorszám alatt található Leopold Pfefferbergtől jutott a dokumentumhoz, Pfefferberg kettejük 1980-as találkozója alkalmával sürgette Keneallyt, hogy írja meg Schindler történetét.

Mint arról a szerző a Sydney Morning Herald című lapnak beszámolt, irattárcájában hordta a listát, mialatt bejárta a világot, hogy kutatásokat végezzen a könyvhöz, amely 1982-ben elnyerte a rangos brit Booker-díjat. Később a többi anyaggal együtt eladta. „Ez volt életemben az egyetlen alkalom, amikor valaki egy rendkívüli történetet kínált fel nekem, és én valóban csináltam is belőle valamit” - mondta Keneally az újságnak. Pryke szerint a megsárgult papírt, amely egy indigómásolat másolata, korabeli német újságkivágások és Keneally jegyzetei mellett találták meg.

A lista keddtől a könyvtárban és az intézmény honlapján is megtekinthető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár