2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Anyakomplexussal küzdhetett VIII. Henrik

2009. március 17. 12:06 The Daily Telegraph

A feleségfaló király érzelmileg teljesen alárendelte magát a nőknek - állítja David Starkey történész, aki egy hamarosan megnyíló kiállítás anyagának rendezése közben VIII. Henrik és anyja kézírása között talált érdekes hasonlóságokat.


A Tudor uralkodó egy főként nőkből álló udvarban nőtt fel, és az új elemzés szerint szinte biztos, hogy anyja tanította meg írni. Az ifjú herceget 11 éves korától, apja 1509-ben bekövetkezett halála után ugyanis anyja nevelte, és az új kutatás szerint személyiségére ez minden szinten komoly hatással lehetett. Egyetlen fiúként ugyanis minden nőt anyjához hasonlíthatott, míg később feleségében anyját kereste - állítja Starkey.

Starkey szerint ez okozhatta későbbi problémáit is: neveltetése miatt ugyanis mértéktelen szeretetvággyal küzdött, és ez vezetett sokszoros szerelmeihez, és gyors csalódásaihoz. Henrik ezért sosem volt egyedül, és mindenkitől feltétlen odaadást várt a szerelemben. Ennek következményei világpolitikai hatással jártak: az uralkodó annyira szeretett volna elválni a szerinte elhidegült Aragóniai Katalintól, és feleségül venni Boleyn Annát, hogy ennek érdekében akár Rómával is hajlandó volt szakítani, és új egyházat alapítani.

A most bemutatott eredmények egyébként azon az április 23-án, a British Library termeiben nyíló, Henry VIII: Man and Monarch című londoni kiállításon is láthatók lesznek, amely VIII. Henrik életét és korát mutatja majd be. Az ott is látható leveleken egyértelműen látható a hasonlóság Henrik írása és anyja, Yorki Erzsébet, és nagynénje, Mária írásai között, ám az is látható, hogy mentorai, így Morus Tamás írása is jelentős hatással lehetett írásképére.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!