2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Reneszánsz reloaded

2004. december 10. 10:44

Egy új kutatás feltételezései szerint lehet, hogy a reneszánsz sokkal mélyebb hatást gyakorolt a kor társadalmaira és talán tovább tartott, mint eddig hitték.

Általában szeretjük azt hinni, hogy a reneszánsz az európai intellektuális eliten belül hatott a 15. és a 16. század folyamán. Ám az angliai Warwicki Egyetem és a chicagói Newberry Library közös kutatási projektjének vezetője, Steve Hindle professzor szerint mindez tévedés. A brit és amerikai történészek és nyelvészek közel három éven át kutatják a korszak hatásainak szociális mélységeit, földrajzi elterjedtségét és a művészeti, filozófiai és klasszikus irodalom újjászületését.

"Inkább azt mondanám, hogy a korábban gondoltakkal szemben ez egy jóval hosszabb periódus volt" - mondta el a Guardiannek a Warwicki Egyetem Reneszánsz Tanulmányok Központjának vezetője, Steve Hindle. "Ha a gyökerek tényleg a 14. századi Olaszországba nyúlnak vissza, a klasszikus szövegek, különösképp Platón újrafelfedezéséhez. Ám ennek hatása nem ért véget az 1620-as években, hanem tovább élt New Englandben is. A 18. században a társadalmi intézményrendszer és az építészet pedig a klasszikus antikvitás szervezőerejét és hatásait vitte tovább."

"Az amerikai demokrácia főbb pontjainak kialakítását is a klasszikus gondolatok inspirálták, melyek a 15-16. századi Itáliában születtek meg újra, és ténylegesen a 17. századi angol republikanizmusban öltöttek testet. 1776-ra az amerikai kultúrában mindezen hatások már teljes egészében éreztették hatásukat, ám Amerika köztársasági alapjai tulajdonképp Platónig és Arisztotelészig nyúlnak vissza."

"A kutatás témái között szerepel például a reneszánsz hozzáállása a halál utáni élethez is" - mondta el Hindle. "Az angol irodalomban ugyanis az volt a kor egyik vezető kérdése, hogy mi történik a lélekkel a halál után. Erre a legjobb példa Hamlet apjának esete. Az amerikai gyarmatokon ekkor a spanyolok is arról vitáztak, hogy a meghódított népeknek van-e lelke. Mindezek a jelenségek egy keretben, az épített környezet és a hitélet kapcsolatain keresztül vizsgálhatók; míg amerikai kutatótársaink a reneszánsz hatását vizsgálják meg az angliai területeken."

Az oktatási projekteket és transzatlanti kutatásokat támogató Andrew W. Mellon alapítvány 190 ezer fontos adományával életre hívott kutatási terv szerint az angliai kutatók hozzáférést kaphatnak a három vezető amerikai könyvtár kézirattáraihoz. Az amerikai West Midlands kutatói pedig szemináriumokon és közös munkát lehetővé tevő képzéseken vesznek részt.

A közös kulturális programok során a kutatók templomokat, zsoltáros-házakat és a brit gentry réteg otthonait látogatja meg, és veszi vizsgálat alá. Hindle szerint pont ezek a bizonyítékok szolgáltatnak tanúságot arra, hogy a reneszánsz az eddig gondoltaknál sokkal szélesebb néprétegben terjedt el. A vizsgálatot ezen kívül kiterjesztik a nők korabeli szerepének újraértelmezésére is. "A gentry-k általában klasszikus képzésben részesült tanárt fogadtak lányainak, és nem csak a fiúkat oktatták" - mutatott rá a lényegre Hindle. "Ennek eredményeként jelent meg a női irodalom a 16-17. század folyamán a társadalom szélesebb rétegeiben."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár