2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták Darwin hajóját

2004. február 19. 09:01

Brit tengeri régészek egy csoportja bejelentette, hogy közel jár a hajózás története egyik legfurcsább rejtélyének megoldásához: vélhetőleg megtalálták azt a hajót, melyen Charles Darwin evolúciós elméletéhez vezető kutatásait végezte. Őfelsége Vizsla nevű hajója (HMS Beagle) valószínűleg több mint száz éve az essexi mocsárban rejtőzik.

"Nincs még egy tengeri jármű, mely ilyen fontos szerepet töltene be a tudománytörténetben" - nyilatkozta Robert Prescott, a Beagle Kutatási Csoport vezetője. Ám még semmi sem biztos: egyelőre csak egy négy méter mélyen fekvő hajótest látszik a radarképen. További kutatások dönthetik csak el, hogy a roncs valóban Darwin hajója volt-e valaha.
Ahhoz képest, hogy milyen nevezetes hajóról van szó, a több mint száz éve eltűnt Beagle után nyomozóknak módfelett nehéz dolguk volt. A skóciai St. Andrews egyetemen dolgozó Prescott azonban meg van győződve arról, hogy ezúttal csakugyan sikerült a rejtélyes hajó nyomára bukkanniuk: "Rengeteget nyomoztunk a hajó után, és gondosan követtük a nyomát egészen idáig, eddig az egykori kereskedelmi kikötőig" - mondta a régész a CNN-nek.

Darwin 1831-től öt éven át utazott és kutatott a Beagle fedélzetén. Ebben az időben illesztette össze kutatásainak eredményeit, melyeket két évtizeddel később A fajok eredete című, később tudományos mérföldkőnek bizonyult munkájában foglalt össze. A könyv alaptétele - mely szerint az élőlények fejlődését a környezetükhöz való alkalmazkodás határozza meg - jókora, olykor még ma is fel-fellángoló indulatokat váltott ki a vallásosak köreiben.

http://www.victory-cruises.com
HMS Beagle

Miután Darwin befejezte utazásait, a hajó - a királyi flotta sokoldalú, kedvelt típusának egy példánya - a vám- és adóellenőrök kötelékében folytatta pályafutását: csempészeket fogdostak vele az essexi partoknál. Prescott még azt is kiderítette, hogy a kiszolgált hajót később a Roach folyó közepén lehorgonyozták, és a parti őrség családos tagjainak otthonául szolgált. 1870-ben, mikor a Beagle 50 éves volt, a hajót egy helyi ócskavas-kereskedő cég vette meg - ám a történet a kutatók számára itt megszakad. Ám az bizonyos, hogy a cégnek volt egy kisebb dokkja a folyón, márpedig a kutatók épp a régen eltűnt dokk helyén találták meg a hajótestet.

Már csak az a kérdés, mit csináljanak a hajóval, ha kiderül: tényleg a Beagle fekszik az essexi mocsárban. "Jelenleg nem tervezzük, hogy kiemeljük és restauráljuk a hajót. Úgy néz ki, mihelyst megbizonyosodtunk arról, hogy megleltük a Beagle-t, hátbaveregetjük egymást, és hazamegyünk" - mondja Prescott.

"Mindazonáltal nagy izgalommal s elégedettséggel töltene el bennünket, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodna, hogy igazunk volt - vagyis hogy az a hajóroncs, ami négy méterrel a lábunk alatt hever, valaha Darwin hajója volt. Ki tudja? Talán a nagy tudós zsebéből kipottyant pénzérmék is vannak még rajta - netán pár egzotikus rovar, távoli utazásainak emlékeként."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár